Bjørn Amsrud
Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det er egentlig bare en litt lengre fottur

I 1966 ble Bjørn Amsrud den første til å gå Norge på langs. Siden den gang har over 300 gått i pionerens fotspor. Nå er han tilbake igjen, for å feire 50-årsjubileet.

Med en liten bit fyrstekake i en tom og slitt smørboks, markerer 83 år gamle Bjørn Amsrud fra Oslo et spesielt jubileum.

For 50 år siden stod han på samme plass, med samme utsikt, men med helt annerledes omgivelser. Byggene var færre, ingen andre mennesker var å se.

Den gang da, var han den første til å gå fra Lindesnes til Nordkapp.

– Stort sett så tenker jeg at det var jo egentlig bare en litt lengre fottur enn vanlig, sier Bjørn mens han ser ut mot Barentshavet.

– Jeg hadde vel egentlig ikke sagt ifra til noen hva målet med denne turen var, for jeg visste jo ikke hvordan det ville gå.

Bjørn Amsrud

Ryggsekk og telt

Den 7. juni i 1966 stod 33 år gamle Bjørn Amsrud klar på Lindesnes med ryggsekk, telt og en ukerasjonering med mat, klar for det han kaller «en litt lengre fottur enn vanlig».

– Jeg hadde da som mål og gå på mine ben opp til Nordkapp, og hadde vel egentlig ikke sagt ifra til noen hva målet med denne turen var, for jeg visste jo ikke hvordan det ville gå, sier Bjørn.

Nordkapp-platået for 50 år siden

Nordkapp-platået i 1966 sammenlignet med i dag. Bare noen få meter igjen. Nå er det 50 år siden sist han var på Nordkapp, en småkjølig dag i september.

Foto: Bjørn Amsrud/Jan Harald Tomassen

Ideen om å gå Norge på langs kom etter å ha vært et halvt år i FN-styrkene i Gaza og å ha jobbet som tannlege på Svalbard.

– Jeg har alltid vært glad i å gå i fjellet og etter hvert ble turene litt og litt lengre. Det var vel i grunnen første vinteren på Svalbard at det begynte det å modne seg en plan om at når jeg kom ned igjen til fastlandet, så skulle jeg ta en skikkelig langtur.

– Ja, så ble det Norge på langs, da! flirer Bjørn.

Bjørn Amsruds rasteplass på veien til Nordkapp

Underveis valgte Bjørn Amsrud å sende teltet hjem fordi det ble for tungt å bære de drøye 2700 kilometerne. Videre på turen til Nordkapp sov han i hytter han gikk på, under steinheller eller under åpen himmel om det lot seg gjøre.

Foto: Bjarne Amsrud

Videre på turen skulle han få husly der han kunne, eller sove under den åpne himmelen. Men været spilte ikke på lag med han dette året, for i nord var det nesten rukket å bli vinter til tross for at det var sensommer.

– Jeg husker at det var veldig mye dårlig vær den sommeren. De siste tre ukene var det både sludd og snø og nesten vinter mange steder, forteller Bjørn.

Flere hundre går i Bjørns fotspor

Etter Bjørn gikk Norge på langs for 50 år siden, har over 300 andre fulgt i hans fotspor.

– Offisielt så har jeg visst blitt den første, sier Bjørn som ikke tenkte over dette for 50 år siden.

På den offisielle Norge på langs lista er det etter sommeren i år registrert 341 personer som har, eller holder på å fullføre den samme turen. Lista gjelder for dem som går til fots, på ski eller på andre måter av egen kraft. De som sykler er ikke på denne lista.

Som førstemann står Bjørn Amsrud, men man finner oversikt over både den eldste, yngste, raskeste og de som har gått flest ganger både på vinter- og sommerstid.

De aller sprekeste gjennomfører turen på 60-70 dager, men de fleste bruker god tid og setter av opptil fem måneder.

– Aldri en kjedelig dag på jobb!

For dem som jobber på Nordkapp er det aldri en kjedelig dag. De vet aldri hvem eller hva som kommer opp bakken til platået, og hvor langt de egentlig har reist.

Hans Paul Hansen er assisterende direktør for Scandic destinasjon Nordkapp. Han starta sin første sommerjobb på platået på Nordkapp i 1984, og har siden da tatt imot mange som har jobbet seg fram til klippen på Magerøya i Finnmark.

– Vi snakker nok om langt over hundre personer som jeg personlig har møtt, som har kommet seg til Nordkapp på en annen måte enn det vi tenker er normalt, sier Hansen.

Noen går til fots, på ski, sykler, slår golfballer gjennom hele den lange distansen, mens andre kommer kjørende på alle slags mulige kjøretøy. Og alle har sin egen historie og mening med turen.

– Det er kjempeartig. Det er spennende og hyggelige folk, og de har mange spennende historier og fortelle.

Nordkapp klippen

Nordkapplatået er en klippe på Magerøya i Finnmark fylke. Klippen er 307 meter høy og omtales ofte som det nordligste punktet i Europa, til tross for at Knivskjelodden som ligger omtrent 1380 meter bortenfor er det egentlige nordligste punkt.

Foto: Atle Markeng / NRK

Noen husker derimot direktøren ekstra godt gjennom de siste 30 årene.

– Ja, det er blant annet han som kom kjørende i tåka på en tuk-tuk fra Bangkok og familien som hadde kjørt og bodd i en veteranbil til alle verdens ytterpunkter i flere år.

– Men de som er mest interessant, det er dem som har gått til fots eller på ski. Tenk å gå Norge på langs på vinteren, det er virkelig en tur. Det er tøft og det står det respekt av. Jeg har møtt en del av dem opp igjennom årene, og det er forbausende mange som gjør det.

Hans Paul Hansen

Hans Paul Hansen er assisterende direktør for Scandic destinasjon Nordkapp. Han har tatt imot mange som har gått, syklet og kjørt til Nordkapp.

Foto: Privat

Blir du inspirert til å gå Norge på langs selv?

Til fots og på ski er jeg nok litt mer skeptisk. Jeg er mer en av dem som kjører med et spesielt kjøretøy eller finner andre måter å komme seg hit på. Kanskje med veteranbil hadde vært noe for meg, ler Hansen.

Fyrstekake og kongepjolter

Vi spoler tiden tilbake igjen til 1966. Det er blitt september og Bjørn Amsrud nærmer seg for første gang Nordkapp.

Han har gått nesten to millioner skritt over fjell, gjennom daler og over myrer, han har hatt sludd og snø de siste tre ukene, og nå er han nær.

Denne dagen har han sett fram til, og han er forberedt.

– I 1966 fant jeg ut at dette måtte jo markeres, så jeg hadde da fått søsteren min til å sende opp en liten pakke til Honningsvåg med en fyrstekake, en lerke med konjakk og en liten sigar. Jeg var forberedt på at jeg måtte innta dette i all ensomhet her ute på platået, forteller Bjørn.

Bjørn Amsrud

Her viser Bjørn fram diplomet han fikk for 50 år siden. «Til Bjørn Amsrud. På føtter i midnattssolens land, som i dag har besøkt Nordkapp» står det på diplomet han fikk 10. september i 1966

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

En gråkald septemberdag tusler han ut på Nordkapplatået. Plassen er helt tom.

Men så dukker det opp to mennesker. Det er ekteparet som driver kafeen og de holder på å stenge for vinteren.

– Da ble det restaurantbesøk! De fant også ut at dette måtte feires litt, så de stilte med champagne og vi drakk kongepjolter, som det heter, med konjakk og champagne.

– Og fyrstekake, legger Bjørn til.

– Alt er forandret

Hele 50 år har gått siden den gang, og nå er Bjørn tilbake. Han er blitt litt krokrygget siden sist og støtter seg på en stokk. Ikke fullt så rask i steget trasker 83-åringen ut mot målet på ny.

Det er bare få meter igjen før han for andre gang i livet når toppen av Norge.

– Nå var jeg her igjen!

Denne gangen har turen nordover gått til sjøs med Hurtigruten.

– Det var veldig artig å komme opp hit. Alt er egentlig forandret, og jeg er selvfølgelig også forandret, erkjenner Bjørn.

Han gjør seg noen tanker når han nå er tilbake.

– Det er jo en del minner som strømmer på når man sitter her og skuer ut over et knall blått Barentshav. Forrige gang jeg kom hit så jeg vel ikke ned på nærmeste odde engang.

Jubileet ble markert på samme måte som ankomsten for 50 år siden, med champagne og fyrstekake. For fyrstekaken må være med på enhver tur.

– Den er veldig holdbar, så det går an å frakte den med seg over lengre tid. Og så er den god, sier Bjørn.

Når 83-åringen skuer ut over den solfylte Magerøya, kribler det nok en gang i beina etter en «litt lengre tur enn vanlig».

– Jeg må jo si at jeg gjerne skulle tatt vidda fatt!

Les også: Nådde Nordkapp i åpne traktorer