NRK Meny
Normal

Vant verdens lengste kitekonkurranse på rekordtid

Team Windyty Alpboys kom i mål i Vardø på rekordtid. Florian Grüber (22) og Jonas Lengwiler (20) hadde ikke forventet å vinne VAKE – de hadde som mål å fullføre.

Windyty Alpboys

Her er vinnerne på sjekkpunktet i Vadsø. De ledet med ti minutter på det norske laget Norwegian Express.

Foto: Ekaterina Golitsyna / VAKE

– Vi har vært heldig med vinden. Det har vært mye vind – men ikke alltid den beste vindretninga så vi har måtte krysse mye mot vinden. Men vi har kunnet kite hele tiden. Det er nok grunnen til at vi kom i mål så tidlig, mener Florian Grüber på vinnerteamet Windyty Alpboys.

Selv hadde de ikke trodd at de skulle vinne VAKE i år. Planen var å få erfaring siden Jonas Lengwiler er ny på laget, selv om de håpet på en god plassering. Grüber forteller at de selv er overrasket over vinne – og det på rekordtid.

– Jeg fikk en ny partner i år så målet var å fullføre. Så kunne vi heller slåss om seieren neste år når vi hadde fått litt mere erfaring. Jonas er en godgutt fra Sveits, og jeg er stolt av han som gjorde en så god jobb. Vi er selvsagt kjempe glade for å vinne.

Team Windyty Alpboys kom i mål i Vardø allerede onsdag klokken 15.38. Det er ny rekord. Det tysk/sveitsiske laget har brukt et døgn, fem timer og 38 minutter. Fjorårets vinnere brukte to dager, tjue timer og sytten minutter.

Team Windyty Alpboys
Foto: Øyvind Stangnes / VAKE

Ny rekord

Tidligere har vinneren kommet i mål torsdag morgen. Rennleder Øyvind Stangnes sa ved starten av årets VAKE at det kunne ligge an til raske tider med målgang onsdag kveld eller torsdag morgen i Vardø. Men vinnerene satte ny rekord og var allerede i Vardø onsdag klokken 15.38.

Øyvind Stangnes, festivalleder i Skiippagurra-festivalen
Foto: Sara Ellen Anne Eira / NRK

– Vi har fått en vinner i mål på rekordtid. De har gått i mål før klokken fire, og satt ny rekord i VAKE-løypa med god margin, sier Stangnes.

Han tror Windyty Alpboys kitet seg til topps fordi de er sterke, de er gode kitere og det har vært mye vind. Samtidig har det vært et skarpt føre som gir god fart.

– Vi venter inn nummer to. Det er det norske laget Norwegian Express, med røtter i Nesseby. De har fulgt vinnerne tett gjennom hele løypa, forteller Stangnes.

Florian Grüber har vært med på VAKE før og kommer gjerne tilbake neste år om han får muligheten.

– VAKE er ikke bare den beste kitekonkurransen – VAKE er en opplevelse, et eventyr, mener det glade vinneren.