NRK Meny
Normal

Vurderer å gi blaffen i klage fra Fylkesmannen

Skuterstriden i Vadsø er tatt til nye høyder. Fylkesmannen klaget på en omstridt løype som ble vedtatt i desember, men ordføreren kan ikke love at han tar klagen til følge.

Skuterpåske

Skuterløypa nord for Vadsø kommer i konflikt med blant annet skiløyper. Fylkesmannen mener politikerne må begrunne vedtaket bedre hvis det skal være lovlig. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Løypa kan teoretisk åpnes rett etter kommunestyremøtet 16. februar, hvis flertallet avviser Fylkesmannens anmodning, sier ordfører i Vadsø, Hans-Jacob Bønå (H).

Skuterløypa nord for Vadsø har splittet innbyggerne. Det politiske flertallet ville knytte sammen løypenettet øst og vest for byen med en ny løype på 7 kilometer gjennom kommunens viktigste friluftsområde. De fleste høringsuttalelsene var imot, men debatten på sosiale medier har en klar overvekt av tilhengere.

Varslet klage

På forhånd advarte både fylkeskommunen og Fylkesmannen mot at et løypevedtak kunne være ulovlig, fordi det ikke tok hensyn til natur- og friluftsverdier i området.

Fylkesmannen har nå levert en formell klage – og dessuten bedt om at løypa ikke åpnes før klagen er behandlet ferdig. Men det kan ta lang tid: Det er lite trolig at politikerne ombestemmer seg og dropper hele løypa. I så fall er det Klima- og miljødepartementet som skal avgjøre saken.

Ordfører Bønå er ikke spesielt lysten på å la skuterentusiaster og hyttefolk vente til byråkratene i Oslo har bestemt seg. I dag gjør han det klart at det kan bli løype denne vinteren hvis han får flertallet med seg på å opprettholde vedtaket.

Overfor NRK vedgår han at det var høy temperatur på møtet sist fredag, der Fylkesmannen gjorde det klart at de ville klage.

Laster kart, vennligst vent...

Løpa skal går mellom de to punktene på kartet.

– Dårlig utredet

Fylkesmannen mener behandlingen av saken har så mange feil at vedtaket ikke er lovlig.

Kommunens egen rådmannen frarådet løypa, fordi den skulle gå gjennom Vadsøs viktigste friluftsområde. Når politikerne fatter et vedtak i strid med utredningen, må det begrunnes bedre. Uten begrunnelse strider vedtaket mot den nasjonale forskriften, skriver Fylkesmannen, som ikke vil kommentere saken ut over det som står i brevet.

Hans-Jacob Bønå

Da Otto Strand og KrF snudde, fikk ordfører Hans-Jacob Bønå sikret flertallet for den nye skuterløypa i Viinikka i Vadsø.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Fortsatt friluftsliv

Bønå viser til 500 siders utredning og mener saken står fjellstøtt. Han mener løypa blant annet kan bli viktig for lokalt reiseliv, og oppfatter bekymringen for friluftslivet som overdrevet.

– Folk er ikke forhindret fra å gå på ski om det kjører en snøskuter i timen forbi. Skiløypene vil være der også til fremtidig benyttelse. Det er krisemaksimert hva slags trafikk det kommer til å bli.

Ordføreren godtar heller ikke forstillingen om at den nye skuterløypa vil bryte noen stillhet i området.

– De sist tre årene er det skrevet ut 1500 dispensasjoner til hytteeierne i det samme området. I tillegg kjører skiklubben løyper med løypemaskin og skuter. Røde Kors og Fjelltjenesten kjører i samme område, sier Bønå.