NRK Meny
Normal

Vurderer å flytte – fergekaos gjør livet for vanskelig

Ordføreren i Hasvik sier hun blir trist, lei og forbanna når innbyggerne ønsker og flytte

Jon Bengtsson og Anita Sem Henriksen

Anita Sem Henriksen, Jon Bengtsson og Fie Sem Henriksen Bengtsson (1 år) vurderer å flytte fra Hasvik. Familien synes det er for problematisk å bo i Sørvær på grunn av fergene.

Foto: Eirik Hind Sveen/Privat

Anita Sem Henriksen, som jobber som lærer på Sørvær, sier at fergeproblematikken ut til Hasvik nærmest gir henne magesår. Nå vurderer de å flytte.

– Etter at den nye ferga er kommet, så har det blitt problematisk å bo her. Vi valgte å bo her fordi det er fint og flotte folk, men når det er blitt så tungvint, sier hun.

Hun sier at de forrige torsdag opplevde at ferga ikke tok med alle bilene, og at de rett og slett stuet for dårlig – noe som resulterte i at flere biler måtte stå igjen på kaia.

Familien har kjøpt seg hus, pusset opp, og trives veldig godt i bygda de har bosatt seg i. Men venner og familie kvier seg for å besøke dem.

– Nå har vi har fått barn og da er det viktig med besøk fra familie og venner. Folk tør ikke komme på besøk, for de er redd for ikke komme seg på jobb når de skal hjem igjen, sier hun.

Ferjekaos i Finnmark

Ordfører i Hasvik kommune, Eva Husby, sier hun er frustrert over situasjonen.

Foto: Erik Lieungh/NRK

– Blir trist, lei og forbanna

Ordfører Eva Husby i Hasvik kommune, sier hun kjenner igjen problematikken.

– I går ble det stående igjen 4-5 biler. Folk som var om bord mener det var plass, sier hun til NRK.

Om familien som nå vurderer å flytte, sier hun:

Hasvik ferge stuing

Bildet er et av bildene NRK har fått inn som angivelig viser ferga som ikke er stuet ordentlig - og som har mer plass. Tipseren sier at flere biler sto igjen på kaia under denne turen.

Foto: Roy Mienna

– Jeg blir trist, lei og forbanna når jeg hører dette. Ikke på læreren, men på situasjonen. Vi har jobbet på spreng i mange år med å bygge opp et positivt rykte og for å få vekst i kommunen. Det har bare vært et tidsspørsmål før dette skjer, og læreren på Sørvær er ikke alene om dette, det er flere som har gitt slike signal, sier ordføreren.

Også hun har fått tilbakemeldinger om at folk ikke ønsker å besøke dem på grunn av frykten for å ikke komme seg hjem.

Til NRK sier Boreal at mannskapet alltid stuer så godt de kan og vel så det.

– De stuer også på områder som ikke er beregnet på at biler skal stå, sier rederileder Steinar Mathisen i Boreal, som legger til at de alltids kan bli flinkere på nettopp dette.

Geir Ove Bakken

Geir Ove Bakken, hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel, sier de skal i samtaler med kommunen om hvordan tilbudet skal bli bedre nå.

Foto: Kai Erik Bull

Skal i dialog med kommunen

Geir Ove Bakken, hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel i fylkeskommunen, sier de nå vil gå i dialog med kommunen for å få kartlagt behovet bedre.

– Vi skal prøve å drøfte dette med kommunen i løpet av en uke. Vi ønsker at de som er der ute skal være fornøyde og se på hvordan det har vært der ute før.

– Trussel om fraflytting tar dere på alvor?

– Ja, det gjør vi, og det er noe vi politikere må tåle å høre. Vi har også fått tilbakemeldinger fra næringslivet i Hasvik som vi ønsker å ta på alvor, sier han.