Voldtektsdømt kommunetopp anket til ingen nytte

Lagmannsretten har opprettholdt fengselsstraffen for kommunetoppen som før helga ble kjent skyldig i voldtekt.

Svein Kristian Wikstrøm

PROSEDERTE PÅ USKYLD: Forsvarer Svein Kristian Wikstrøm ba om at kommunetoppen i 50-årene fikk mildere straff etter det han mente var nærgående og krenkende medieomtale.

Foto: Knut-Sverre Horn

Hålogaland lagmannsrett har kommet fram til at tre år og tre måneders fengsel er passende straff for mannen i 50-årene, som hadde en ledende administrativ stilling i en kommune i Øst-Finnmark.

Det er samme straff som i tingretten.

Medieoffer

Juryen brukte bare en halvtimes tid på å finne mannen skyldig sist torsdag, og trodde dermed ikke på hans forklaring om at han måtte ha begått overgrepet i søvne.

Det besto i at han utførte oralsex på en mannlig kollega som sov.

Hans forsvarer Svein Kristian Wikstrøm mente mannen i 50-årene burde få lavere straff fordi avisa Sagat har identifisert ham med navn og bilde i en sak som ga nærgående beskrivelser av overgrepet.

Pressens Faglige Utvalg har gitt avisa kritikk for framstillingen.

Men lagmannsretten slår fast at avisomtalen er et resultat av tiltaltes stilling og overgrepshandling, og legger ingen vekt på medieomtalen.

Wikstrøm sa til NRK etter rettssakens siste dag at det kunne bli aktuelt å prøve spørsmålet for Høyesterett dersom lagmannsretten ikke tok hensyn til denne belastningen.

Erstatning

Fornærmede i saken er tilkjent en erstatning på 150.000 kroner, det samme som i tingretten.

I retten sa han at han har slitt med angst etter overgrepet, og at det var ekstra krenkende å bli voldtatt av en annen mann.

Aktor Nordmo

Statsadvokat Tor Børge Nordmo fikk medhold i lagmannsretten for sin påstand om straff.

Foto: Knut-Sverre Horn