NRK Meny
Normal

VM-jentene ligger an til å bli supporterfavoritter

Men på banen er de ansett som underdogs.

VM-fotball
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Søndag klokken 19.00 norsk tid går startskuddet for de norske jentene i VM i Ottawa i Canada. Åpningskampen spilles mot Thailand, men de skal også møte Tyskland og Elfenbenskysten.

Assistenttreneren for kvinnelandslaget, Roger Finjord fra Øksfjord, er sammen med Even Pellerud i Ottawa for å gjøre jentene klare før det hele starter.

Landslagssjef Even Pellerud

Landslagssjef Even Pellerud under treningen på Algonquin College stadion. I bakgrunnen Øksfjordingen Roger Finjord.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi gleder oss veldig til å komme i gang. Vi har vært samlet siden 18. mai og føler oss godt forberedt, sier Finjord til Altaposten.

– Det er selvsagt stort å oppleve et slikt mesterskap fra innsiden også for meg. Man blir faktisk ekstra stolt over å være fra Norge og Øksfjord når man hører nasjonalsangen under et VM, forteller han til avisen.

«wake up call» for Thailand

– Thailand er et helt ukjent lag for oss, men vi ser jo at de kan spille fotball de og. De blir ingen kasteball selv om de har hatt noen svake resultater, sier lagkaptein Trine Rønning.

Thailand har slitt med å hevde seg mot lag på det nivået som venter i VM. «Krigselefantene» tapte 0–7 for Kina og 0–4 for Sør-Korea i asiamesterskapet i fjor og 0–7 for Nederland i april.

– De spiller visst helt annerledes enn de gjorde for et halvt år siden. De er blitt mer kyniske og spiller med mindre risiko. Roger (Finjord), som har sett dem mye, mener at europaturneen ble en liten «wake up call», sier Rønning.

– Vi er rangert som nummer 11 i verden, så vi er underdogs i VM. Men på gode dager kan vi slå de aller beste. Vi skal være ordentlig kjipe å møte, alle skal kjenne det godt på kroppen, sier midtbanespiller Lene Mykjåland.

Trening fotball-vm

Kvinnelandslaget under treningen på Lansdowne Stadion, lørdag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Inspirerer nye generasjoner

Den norske VM-troppens åpenhet har skaffet mange beundrere i Canada. Avisen Ottawa Sun mener Norge er laget som best lever opp til mesterskapets motto.

«Mot et større mål» lyder mottoet, og hovedstadsavisen slår fast at Norges spillere tar seg tid til å inspirere nye generasjoner med kvinnelige fotballspillere mens de selv forbereder seg til viktige VM-kamper.

– De norske så ut til å få like mye ut av opplevelsen som barna. Spillerne tok alle barna i hånden før trening, vinket til dem fra banen mellom øvelsene og inviterte dem til slutt ut på banen for en liten treningsøkt før de delte ut supporterskjerf, skriver avisen.

Fotball-vm for kvinner

Isabell Herlovsen (t.h.) og Maren Mjelde poserer sammen med unge og ivrige lokale jentespillere som tok imot og trente litt sammen landslagsdamene på Algonquin College stadion.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Supporterfavoritter

Det står ifølge Ottawa Sun i skarp kontrast til Tyskland, som har stengt alle sine treninger for utenforstående etter et kvarter.

Sjarmoffensiven har gjort Norge til supporterfavoritter i Ottawa allerede før første kamp, slår avisen fast.

Også Ottawa Citizen skriver i henførte ordelag om den norske åpenheten og hevder at kvinnene «renser» fotballen etter FIFA-skandalene som har besudlet den.