NRK Meny
Normal

Vil vifte med regnbueflagget for «en haug med båtsfjordinger»

Tidligere LLH-leder Tommy Brokbakken synes det er fantastisk å se støtten årets homoparade fikk. Neste år håper han flere fra hjembygda tar turen til Oslo.

Pride 2015

Tommy Brobakken (i midten under årets parade) er fornøyd med årets Pride i Oslo.

Foto: Privat

Søndag var det siste dag av Oslo Pride som dagen før toppet seg med den årlige paraden gjennom Oslos gater.

– Årets Oslo Pride har vært fantastisk. Det har vært en stemning uten like med glade folk fra hele landet og hele verden. Kjempegøy - rett og slett, sier Tommy Brobakken (39) fra Båtsfjord.

– Det er fantastisk å gå i paraden og se den støtten vi får, sier han.

– En fest

Brobakken bor til daglig i Oslo og er tidligere leder av LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) region sør.

Han ser på Oslo Pride først og fremst som en stor fest.

– Å være homofil i Norge er en god grunn til å møtes for å feire en gang i året. Aktiviteten med å sette fokus på situasjonen til homofile og lesbiske, pågår daglig. Pride ser jeg først og fremst på som en feiring, men så klart en mulighet til å sette fokus – et positivt fokus.

– Er det nødvendig å sette fokus når vi er i 2015?

– Ja, det føler jeg absolutt. Det er mye i det daglige man må jobbe med. Fortsatt er det mye mobbing og trakassering. Folk er såpass opplyste at det bør egentlig ikke skje, sier Brobakken.

– Det er et stort arbeid som skal gjøres. For eksempel å inkludere skeive nettverk og hjelpe andre land, som Russland, som har en lang vei å gå. Da er det viktig å ha sterke organisasjoner i såkalte vestlige land som kan bidra med å hjelpe til.

Hjemlengsel

Brobakken mener også at små samfunn, som Båtsfjord, som andre steder i distrikts-Norge, har en vei å gå.

– Det er utfordringer knyttet til å være åpent homofil i Båtsfjord, og det er kanskje ikke mange som er innom der og som er åpen om sin legning, så man kan oppleve at det blir litt trangsynt, sier Brobakken.

Han forteller likevel at han har hjemlengsel.

– Generelt sett er det topp å være hjemme i Båtsfjord – absolutt. Vi er jo finnmarkinger!

– Du kan jo vurdere å invitere båtsfjordingene til neste års Pride?

– Absolutt. Ingen ting hadde vært bedre enn å vifte med regnbueflagget til en haug med båtsfjordinger!