NRK Meny
Normal

Vil skape klarhet i fraværsforvirring

Fredag ble regelverket for fravær i de videregående skolene i Finnmark klargjort. – Systemet er ikke så gjennomtenkt for oss her i nord, mener elev.

Adrian Hoigari

Adrian Hoigari er elev ved Vadsø videregående skole. Han mener de nye fraværsreglene er lite gjennomtenkt. De som har mer enn 10 prosent fravær vil som hovedregel ikke lenger få karakter.

Foto: NRK

Nylig møttes ledelsen på de videregående skolene i Finnmark og administrasjonen for fylkeskommunen for å løse en nøtt: Hvordan skal de nye fraværsreglene for skolen tolkes.

– Vi har opplevd fra andre fylker at det har vært uenighet rundt tolkningen, og at det er noen som har brukt skjønn litt for mye, sier Margunn Blix, seksjonssjef i Finnmark Fylkeskommune.

– Vi vil være sikre på at vi har lik praksis over alt. Uansett om elevene går på skole i Vardø eller i Alta så skal de ha de samme fraværsreglene.

Konsert er ikke gyldig fravær

De nye fraværsreglene sier at elevene selv må holde oversikt over udokumentert fravær, og det er tydelig slått fast at kjøretimer og reiser for å dra på konsert ikke er gyldig fravær. Fravær på grunn av sykdom skal dokumenteres med legeerklæring.

Men selv med klare retningslinjer kan det oppstå problemer.

– Hvis jeg skal få legeerklæring så må jeg nesten hjem til Nesseby, sier Adrian Hoigari ved Vadsø videregående skole.

Margunn Blix

Margunn Blix, seksjonssjef i Finnmark Fylkeskommune. De nye fraværsreglene har vært mye diskutert. De som har mer enn 10 prosent fravær vil som hovedregel ikke lenger få karakter.

Foto: NRK

– Og da får jeg nesten ekstra fravær for å få ordnet opp i de fraværsdagene jeg har hatt.

Han mener de nye reglene for fravær er lite gjennomtenkte, særlig for elever i nord der man ofte må reise langt for å få legeerklæringer.

– Det stresser elevene

Adrian Hoigari opplever at de nye fraværsreglene påfører elevene mye stress.

– Jeg er stressa hele tiden, aldri avslappet lenger. Vi går rundt her på skolen og stresser hele dagen, til og med på fritiden stresser vi, sier Hoigari.

Seksjonssjef Margunn Blix, sier rapportene fra andre fylker viser samarbeidsproblemer mellom skolene angående fraværsreglene. Det mener hun ikke er tilfelle i Finnmark.

– Vi opplever at skolene her er veldig enig. Det er noen små detaljer som må avklares, det gjør vi på rektormøte i oktober, sier Blix.

Gunhild Snevoll

Rektor ved Vadsø videregående skole, Gunhild Snevoll.

Foto: NRK

Blix sier skolene i Finnmark har kommet frem til at det er lite rom for skjønn i forskriftene. Det er rektor Gunhild Snevoll ved Vadsø videregående skole enig i.

– Ingen regelverk er tydelig nok. Det må det være lik praksis på de åtte videregående skolene vi har i Finnmark, sier Snevoll.