Hopp til innhold

Vil samle fisker­kvinner til kamp mot sladder og misunnelse

Da fisker Trude Halvorsen nevnte for en mannlig kollega at hun ville starte en forening for kvinnelige fiskere, spurte han om det ville bli en slags vinklubb.

Trude Halvorsen

NY FORENING: Det er bare 270 kvinnelige fiskere i Norge. – Da kan man føle seg ensom hvis man møter gammeldagse holdninger, sier Trude Halvorsen.

Foto: Kyst og Fjord

– Det er en vanskelig yrkesgruppe med den sterkestes rett. Det er mye sladring, småligheter og misunnelse i denne bransjen, sier Trude Halvorsen i Hasvik til NRK.

Hun er fisker og båteier og har drevet aktivt siden 2010. Etter at hun hørte historien til skipperen Sandra Andersen Eira, som føler hun er utsatt for diskriminering i yrket, mener Halvorsen kvinnelige fiskerne må stå samlet.

Men det blir på ingen måte en vinklubb, forsikrer fiskeren til avisen Kyst og Fjord, som først omtalte saken. Til NRK forteller 31-åringen at hun ser behovet for en forening som kan samle kvinnene i yrket.

Mange kvinnelige yrkesfiskere, som for eksempel Eira, vet ikke om andre kvinnelige fiskere. Det er omtrent 270 i hele landet, men bare 12 som har egen kvote.

– Da kan man kanskje føle seg alene hvis man kommer i slike situasjoner der man møter de gammeldagse holdningene, sier Halvorsen.

Trude Halvorsen

Trude Halvorsen bestilte sin egen båt etter å ha vært mannskap på mannens. – Jeg syntes det var artig og spennende, og ville ha en båt selv, sier hun.

Foto: privat

Et fritt yrke

Hun håper et slikt forum kan bidra til rekruttering, og fjerne den «gammeldagse» oppfatningen mange har av yrket.

– Jeg vil gjøre det mindre avskrekkende å trø inn i denne bransjen. Jeg vil også at foreningen skal bli et sted der vi fiskere kan treffes og støtte hverandre i jobben vi gjør, sier Halvorsen.

Selv begynte 33-åringen, opprinnelig fra Meløy i Nordland, med fiskeri allerede på videregående. Hun skryter av moderniseringen og mener yrket gir store valgmuligheter.

– Det er veldig fritt, og man får lønn etter innsats. Man velger selv hvor mye man ønsker å legge i arbeidet, sier Halvorsen.

Hun føler ikke selv at hun har fått mye negativ oppmerksomhet som kvinnelig fisker, men synes likevel at hun og kollegene godt kan bli mer synlige. Ikke minst håper hun å rekruttere flere kvinnelige kolleger, og retter gjerne innsatsen mot ungdomsskoleelver.

– Veldig rart i 2017

Leder Arne Pedersen i Norges Kystfiskarlag ønsker de kvinnelige fiskerne lykke til med organiseringen.

– Det kan godt hende det er lettere for dem hvis de har et eget forum. Men de er uansett hjertelig velkommen til å være medlemmer hos oss, så vi kan få en dialog og ta tak i problemene, sier Pedersen..

- Vi synes jo det er veldig rart at de blir møtt med disse negative holdningene i 2017. Det skjønner vi ingen ting av. Vi har kvinnelige medlemmer i laget og i sentralstyret, og overvekt av kvinner i administrasjonen. Derfor var det var uventet at det skulle være sånn.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark