Hopp til innhold

Vil lage storindustri av krabbeavfall

Krabbeskall som i dag dumpes i sjøen, inneholder så mange næringsstoffer at det kan danne en ny stor industri i nord.

Kongekrabbefiske

Inne i krabbeskallet skjuler det seg mange næringsstoffer som kan brukes til alt fra kosmetikk til linser. Forskere hos Nofima ser nå på hvordan disse stoffene kan brukes på en bærekraftig måte i framtiden.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Sist uke fortalte NRK at fiskeribedriftene i Finnmark må dumpe krabbeskall i havet, fordi det i dag ikke finnes måter å utnytte råstoffet på.

Nå forskes det på hvordan skallet kan utnyttes.

– Mye av biomassen fra krabbene blir bare kastet nå, men det er mye verdier i det. Det er både proteiner og fett, men også en del biopolymerer som er inne i skallet, sier forskningsleder Ragnhild Dragøy Whitaker i Matforskningsinstituttet Nofima.

– Det prøver vi å utvikle metoder for å hente ut og ta vare på, på en bærekraftig og kostnadsmessig måte.

Må dumpe skallet

Ørjan Nergaard

Råstoffsjef i Norway Seafoods, Ørjan Nergaard, sier selskapet ser seg nødt til å måtte kaste krabbeskallet i sjøen.

Foto: Eva Antonsen

Fiske av konge- og snøkrabbe har økt kraftig de siste årene, men fiskeribedriftene i Finnmark mangler måter å utnytte krabbeskallet på, noe som gjør at man i dag etter dispensasjon fra Fylkesmannen dumper skallet tilbake i havet.

– Vi har ikke noen annen løsning på å bli kvitt krabbeskallet. Det er det eneste vi kjøper som vi ser oss nødt til å dumpe fordi det ikke finnes noen løsning på land som tar imot skallet, sa råstoffsjef Ørjan Nergaard i Norway Seafoods til NRK sist uke.

Det er forbudt å dumpe og deponere krabbeavfall til havs i Norge, likevel viser en gjennomgang NRK har gjort at det er gitt midlertidig tillatelser til å dumpe inntil 5.470 tonn med kongekrabbeavfall langs kysten i nord de siste to årene.

Kongekrabber

Det finnes foreløpig ikke noen måte å utnytte krabbeskall. Derfor er flere fiskeribedrifter i Finnmark nødt til å dumpe skallet i havet. Dette er i utgangspunktet forbudt, men ettersom det ikke finnes alternativer får de tillatelse av Fylkesmannen i Finnmark.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ser på nye muligheter

Ifølge forsker Dragøy Whitaker i Nofima, inneholder krabbeskallet flere stoffer som kan utnyttes i stede for at det blir dumpet i havet.

– Vi ser for eksempel på stoffet kitin, som er en polymer som kan brukes i alt fra kosmetikk til linser, sier hun.

Forskningen kan gjøre at krabbeskallet kan danne grunnlag for en ny storindustri i Nord, og Dragøy Whitaker i Nofima sier hele næringen viser stor interesse for å utvikle metoder for å utnytte krabbeskallet på.

– Det som er veldig bra med denne næringa, er at den er veldig nyskapende og interessert i å lage nye ting. Her kan man gjøre noen grep slik at man kan ta bedre vare på alt mulig, sier Dragøy Whitaker.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark