NRK Meny
Normal

Vil ikke kommentere om asylsøkere kan forvente hjelp i Russland

Politiets utlendingenhet ønsker ikke å kommentere uttransporten av asylsøkere til Russland, og viser til «politioperative grunner».

Asyltransport ved Ankomstsenter Finnmark

Denne bussen skal mest sannsynlig nå frakte en gruppe med asylsøkere over grensen til Russland.

Foto: Stian Strøm/NRK

NRK har tirsdag forsøkt å finne ut hvordan norske myndigheter skal transportere ut asylsøkere over grensa til Russland, og om det står et mottaksapparat klar på russisk side.

Storskog grensekontrollsted

Den norsk-russiske grensen på Storskog.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Politiets utlendingsenhet ønsker ikke å kommentere hvordan selve transporten foregår, hvor i Russland personene blir fraktet til eller om det nå er gjort avtaler med transportfirmaer.

Nærmeste by, Nikel, ligger rundt tre mil fra grensepasseringspunktet på Storskog.

Politiet svarer per epost

Politiets utlendingsenhet ønsker ikke å stille til intervju, og svarer via epost.

– I forbindelse med alle transporter PU (Politiets utlendingsenhet, red. anm) gjennomfører, benytter vi transportfirma. Dette gjelder også for arbeidet med å returnere personer til Russland med buss. At politioperative grunner ønsker vi ikke kommentere hvordan vi gjennomfører selve transporten, skriver Tuva Otterlei Blikom, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet, i en epost til NRK.

Nikel-verket i Russland

Tre mil fra Storskog ligger byen Nikel i Russland. Trolig blir asylsøkere som ikke får behandlet sin asylsøknad i Norge fraktet hit.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Buss ankom mottaket tirsdag

– Vil russiske myndigheter ta disse imot, der de blir sluppet av transport?

– Som sagt ønsker vi ikke kommentere hvordan vi gjennomfører selve transporten av politioperative grunner, svarer Politiets utlendingsenhet.

En buss ankom tirsdag ettermiddag Ankomstsenter Finnmark. Frykten mange asylsøkere har er at denne bussen skal frakte dem tilbake til Russland.

Det er nesten 30 kuldegrader i Sør-Varanger tirsdag.