Hopp til innhold

– Med nordnorsk deltaker er det ikke mulig for andre å vinne

Finnmarkinger har vunnet Stjernekamp to år på rad. Er den nordnorske patriotismen så sterk at det blir håpløst for andre deltakere?

Ella Marie og Bilal

Ella Marie Hætta Isaksen fra Tana og Bilal Saab fra Sørøya tok Stjernekamp-seieren hjem til Finnmark i fjor og i år.

«Gullstrupen fra Sørøya dro dette i land – ny seier til Finnmark, helt fantastisk!»

«Selv nordlyset vinker grattis til deg i lag med alle oss i Nord-Norge!!!»

«Hvilken finnmarking vinner neste år!!!»

«Det er en nordnorsk revolusjon på vei!»

«Så fette bra. Finnmarking i år og.»

Det har ikke vært få av gratulasjonene som har rent inn til Bilal Saab etter Stjernekamp-seieren.

Felles for mange av dem er at de ser på dette som en seier for både Finnmark og Nord-Norge. Engasjementet rundt Bilal har rett og slett vært stort i nord.

Når man tar med i regningen at også fjorårets vinner, Ella Marie Hætta Isaksen, var fra Finnmark, så er det de som har begynt å spekulere i om det er vanskelig å kjempe imot nordnorsk patriotisme når den slår ut i full blomst.

Det kommer i alle fall tydelig fram i en e-post som ble sendt til NRKs publikumsservice i helgen, hvor vedkommende skriver:

«Hvis det planlegges ny sesong med Stjernekamp håper vi NRK forstår at deltakere fra nord er uønsket og håpløst for alle øvrige deltakere og for publikum sør for Trondheim. Det finnes ikke større patrioter enn dem som bor nord for Trondheim i dette landet! Og de stemmer på sin nordnorske deltaker til det ikke er mer penger igjen i pungen. Med nordnorsk deltaker er det ikke mulig for andre å vinne – og programmet har 'tapt' fra første sending. Triste greier .....»

Ella Marie og Bilal

Fjorårets stjernekampvinner Ella Marie kunne gratulere Bilal etter lørdagens finale.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Mobiliserende å være underdog

Nå finnes det ingen offentlig statistikk på hvem som har stemt på Bilal, og hvor stemmene kom fra, men professor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Kjell Arne Røvik, sier at en begivenhet som Stjernekamp absolutt vekker lokalt engasjement.

Han tror at følelsen av en felles nordnorsk identitet kan bli ekstra sterk når man ser at «en av oss» gjør det bra.

– Da slutter vi opp om å være nordnorsk. Vi får en akutt påminnelse om at det tross alt er noe som sementerer oss i hop: språket, tonefallet, distansen til hovedstaden, og det nordnorske skitværet, som gir inntrykk av et skjebnefellesskap, sier Røvik.

– Noe som Stjernekamp virker kanskje trivielt – likevel er det noe som ligger i ryggen på de aller fleste, at når det er «våre», så har vi lett for å trykke på stemmeknappen.

Røvik

Professor i statsvitenskap ved UiT, Kjell Arne Røvik, tror følelsen av lokal tilhørighet blir sterk i konkurranser som Stjernekamp.

Foto: privat

Dette er spesielt viktig i tider hvor man kanskje har følt seg glemt og misforstått – som man har sett i blant annet debatten rundt fylkessammenslåingen. Røvik sier det er en mobiliserende kraft i å være i posisjon som underdog.

– Det blir et symbol på at man får det til også her nord. At på den ytterste utpost på Sørøya kan man ha fantastiske prestasjoner. Man får en felles stolthet og følelse av å få det til, sier han.

– Når det er sagt så må vi bare ha klart for oss at det var fantastisk kvalitet på det både Bilal og Ella Marie leverte.

Vinner ikke uten nasjonalt publikum

Det er også prestasjonene til Bilal og Ella Marie programredaktør for Stjernekamp, Pia Basberg, drar fram som årsaken til deres suksess.

– Det vi har sett år etter år er at Stjernekamp sitt publikum stemmer på dem som leverer best på scenen, sier hun.

– Man kan ikke si at Bilal og Ella Marie vant fordi finnmarkingene stemmer, men fordi de har levert fantastiske prestasjoner.

Hun presiserer at også Kim Rysstad, som var i finalen i år, fikk god uttelling på stemmefronten for sine prestasjoner.

Likevel kaller Basberg engasjementet fra nord for helt unikt.

– Lokalt engasjement er kraftig, og det er nok riktig å si at det er et fantastisk engasjement fra Finnmark. Men man vinner samtidig ikke Stjernekamp uten å ha et nasjonalt publikum, sier hun.

– De stemmene kom fra hele landet.

Pia Basberg

Programredaktør for Stjernekamp, Pia Basberg, sier at det jevnt over har vært den sterkeste prestasjonen på scenen som har fått flest stemmer.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Publikum elsker følelser

Basberg sier at Ella Marie leverte noe helt spesielt på scenen, som man ikke hadde sett før, som gjorde at det norske folk stemte i vei.

– Og når det gjelder Bilal, så hadde han en fantastisk personlighet, bydde på seg selv og turte å vise følelser. Det elsker publikum. Han er ung, underdog og tok hele Norge med storm.

På anmodningen om ikke å ha med artister fra nord i eventuelle videre sesonger, svarer Basberg at de vil fortsette å lete etter artister over hele landet.

– Vi har riktignok ikke besluttet om det blir en ny sesong, men om det blir det vil vi på ingen måte utelukke deltakere fra Nord-Norge. Uansett hvor de kommer fra, så er de hjertelig velkommen. Det viktigste er mangfoldet i konkurransen.

Som et P.S. kan det nevnes at det også har vært andre nordnorske artister med i Stjernekamp tidligere, som ikke har vunnet. Eksempelvis Agnete Johnsen, Anneli Drecker, Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark