Hopp til innhold

Vil ha kolleger som vil være lærere, og som ikke bare fristes av penger

Regjeringa foreslår nå å kutte 20.000 kroner ekstra i studielånet årlig til lærere – for å bøte på problemet med den store lærermangelen i nord.

Ida Olivia Midttun Dahlen

Ida Olivia Midttun Dahlen er lærer, og ser stort behov for flere utdanna kolleger. Men hun er ikke så sikker på at regjeringens forslag er det beste.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Jeg merker at det er mangel på utdannet lærere. Det er mye behov for vikarer, og da er det vanskelig å få tak i faglærte vikarer. Så det er stort behov, sier Ida Olivia Midttun Dahlen.

Det er to år siden hun fullførte mastergraden i grunnskoleutdanningen. Nå jobber Midttun Dahlen som lærer for 1. klasse på Saga skole i Alta.

Hun har ikke nytt særlig godt av at det fra høsten i år slettes opp mot 160.000 kroner fra studielånet til ferdigutdanna lærere – som har tatt samme utdanning som henne.

Men i revidert nasjonalbudsjett som blir lagt frem torsdag, kommer det fram at hun og andre ferdig utdanna lærere i Nord-Troms og Finnmark også får goder av regjeringen. Nå vil de slette 20.000 kroner ekstra fra studielånet til lærere som bor i tiltakssonen – i tillegg til de 25.000 kronene som alle får avskrevet årlig.

– Jeg føler meg ganske heldig. Men jeg har ikke valgt å bli lærer fordi jeg får nedskrevet studielånet, og jeg har ikke valgt å bo i Finnmark av den grunn. Men det er en bonus, sier Midttun Dahlen.

Marianne Haukland

Dette forslaget kan kompensere mot den lave lønna i læreryrket, sier Marianne Haukland, stortingskandidat til Finnmark Høyre.

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Stor samfunnstjeneste

I møte med kommuner og skoleeiere i regionen, er dette blitt løftet fram som et av de viktigste tiltakene for å kunne rekruttere lærere til regionen, sier stortingskandidat for Finnmark Høyre, Marianne Haukland.

– Risikoen til å ta høyere utdanning i Finnmark og Nord-Troms blir litt lavere når du kan få ettergitt store deler av studielånet ditt. Og reelt sett gjør du en stor samfunnstjeneste, for lærere skaper alle de andre yrkene vi trenger, sier Haukland.

– Det er en viktig oppgave som kanskje ikke gjenspeiler lønnen de sitter igjen med. Derfor er dette tiltaket fint for å betale ned studielånet man har, sier Haukland.

Gi til skolen

Midttun Dahlen tror forslaget fra regjeringen er en letthendt løsning.

– Jeg tror det er en løsning for noen, men man kunne nok helt sikkert tenkt litt annerledes for å få folk til Finnmark. De kunne satset mer på kvalitet i skolen, at lærere ønsker å jobbe her fordi det er gode skoler og gode utviklingsmuligheter for deg som lærer. Og at du virkelig har lyst til å flytte hit, og ikke at det kun er penger som drar deg nordover, sier læreren.

– Tror du penger til skolen hadde hjulpet bedre?

– Ja, kanskje. Jeg tror kanskje det. Jeg vet ikke, men jeg tror ikke regjeringen heller vet at dette tiltaket vil funke., sier Midttun Dahlen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark