Vil ha flere innvandrerungdom med i idretten

Gjennom prosjektet «Fargerik idrett» samles jenter fra innvandrermiljøet i Vadsø til ukentlig balltrening. Det er idrettslaget «Vadsø Turn» som står bak prosjektet. Målet er å få flere ungdom med i idrettslivet i byen.

Fargerik idrett

Stor idrettsglede hos innvandrerjentene som er med i prosjektet «Fargerik idrett».

Foto: Sidsel Vik

Innsatsen er stor og gleden enda større når ballen suser over målstreken. Nærmere 30 jenter mellom 13 og 18 år har balltrening denne ettermiddagen. Ungdommene kommer fra forskjellige land. Det som samler dem er gleden ved å være i aktivitet..

Natasha og Miski er to av ungdommene som hver uke møtes for å trene sammen.

– Det er veldig morsomt å spille både håndball og fotball, sier Natasha. I hennes familie spiller alle fotball, og nå har også hun begynt.

Miski forteller stolt at høyrebekk er hennes favorittplass.

– Da får jeg mulighet til å skåre, sier hun med et stort smil.

Fargerik idrett

Marit Fredeng og Ingvild Ittelin har ansvaret for den ukentlige treningen

Foto: Sidsel Vik

Innvandrertallet skal gjenspeiles i idrettslagene

Sammen med Lise Aanesen er det ungdommene Marit Fredeng og Ingvild Ittelin, i «Vadsø Turn», som har ansvaret for den ukentlige treningen. Og de driver jentene hardt.

–Jeg ser at de har nytte av det, de blir så glade, og de kommer i god form, sier Marit med blikket festet til det som skjer på banen.

De to unge trenerne forteller at bakgrunnen for prosjektet er at ungdom og spesielt innvandrerjenter raskt faller fra idretten. Prosjektet skal prøve å hanke dem inn igjen.

Målet er at de oppdager idretten, og deltar aktivt i idrettslivet her i Vadsø. Vi er en by med mange innvandrere. Mange av disse gutta er med i idrett, og nå kommer også jentene med, forteller Ingvild.

Innvandrertallet i byen må gjenspeiles i idrettslagene. Men først må vi få dem interessert, legger Marit til.

Fargerik idrett

Over 30 jenter mellom 13 og 18 år møter jevnlig på balltrening i Vadsø.

Foto: Sidsel vik

Blir lagt merke til

Disse jentene får god kondisjon og bedre helse. I tillegg gir idretten gevinst i skolehverdagen, sier Thomas Arnesen som er lærer for flere av ungdommene.

– Jeg merker spesielt at jentene fått bedre selvtillit. De blir lagt merke til på idrettsbanen, og de har noe å snakke om med de andre norske elevene. Det er viktig for integreringen i skolehverdagen, sier Arnesen.

Marit og Ingvild har fått mange tilbakemeldinger på at jentene setter pris på treningen.

– Idrettsgleden disse jentene viser, gir så mye tilbake til oss, så dette er morsomt, sier Marit Fredeng og Ingvild Ittelin i Vadsø Turn.