Vil ha dugnad mot netthets etter denne hatmeldingen

– Jeg får tilbakemeldinger fra ungdom som gruer seg til å melde seg inn i politiske partier, sier tidligere leder av Finnmark Unge Høyre.

Netthets

Nils Kristian Winther mener voksne politikere er flinke til å snakke om mobbing i skolen, men ikke like flink til å være gode rollemodeller.

Foto: Skjermdump/Høyre

– Jeg mener at det er på tide at nettrollene kommer ut av skapet, sier Nils Kristian Winther (21).

Det toppet seg for den unge politikeren fra Tana dagen etter valget. Da la han ut en melding på Facebook hvor han ble skjelt ut og fikk beskjed om at han ikke hadde noe på listene til Høyre å gjøre.

«Du sku aldri vært der du e. Nesten så man ikke stemme frp/høyre pga dæ. ser ut som en cunt e du»

Winther svarte med å legge ut meldingen med navn og bilde på avsenderen i sosiale medier. Han mener det er på tide med et skikkelig oppgjør mot slike meldinger og oppfordrer til en nasjonal dugnad mot netthets.

Frykter for rekruttering

Spesielt frykter han for rekrutteringen av unge politikere.

– De vil ikke delta i skoledebatter. Da jeg satt som leder av Finnmark Unge Høyre slet vi virkelig med å få folk til å stille opp. De ville måtte eksponere seg, og da visste de hva som ville komme. Ungdom følger med i sosiale medier, sier han.

Winther stilte i år som førstekandidat for Høyre i Østre valgkrets til Sametinget. Han sliter med å forstå hva som gjør at folk sender stygge meldinger til politikere.

– Jeg har fått flere slike. Særlig etter at jeg ble førstekandidat i Øst-Finnmark. Enten var jeg ikke samisk nok, eller så var jeg ikke norsk nok, sier han.

Uønsket i Norge

Johannes Tariku Bredesen

Johannes Tariku Bredesen.

Foto: Privat

Winther er ikke den eneste som reagerer på netthets. Johannes Tariku Bredesen fra Vardø, som er politisk aktiv for Miljøpartiet de Grønne, fikk også en ubehagelig melding i forbindelse med valget.

Men meldingen til Bredesen handlet ikke om hans politiske arbeid, men hans hudfarge. Han fikk nemlig beskjed om å komme seg ut av landet.

«Frp å ut med svartinga», kunne Bredesen lese på telefonen sin.

– Først og fremst ble jeg sjokkert. Men også lei meg, sint og trist. Jeg følte jeg måtte gjøre noe. Jeg ville skrive om det og dele det med omverden, sier han.

Forbilder

Bredesen er sikker på at målet med meldingen var å såre han.

– Jeg har ikke et etnisk norsk utseende. Jeg er adoptivbarn, men er norsk statsborger. Men hvor er vi på vei hen i samfunnet når det er greit at folk snakker stygt om andre basert på utseende? spør han.

Bredesen retter et ansvar mot rikspolitikere.

– Politikere som er forbilder har et ansvar om å snakke bra om andre. Folk kommer etter. I min sak handler det ikke bare nettroll, men noe man står overfor i dagliglivet.