Vikarlærer tiltalt for overgrep – nekter straffskyld

26-åring tiltalt for overgrep. Jobbet som vikarlærer for jente under 14 år.

Håkon Helsvig

Tiltaltes forsvarer advokat Håkon Helsvig i Alta tingrett.

Foto: Marte Lindi

I dag startet rettsaken mot en tidligere vikarlærer (26), som står tiltalt for overgrep mot en 14 år gammel jente.

I retten onsdag kom det fram at mannen selv nekter straffskyld.

Ifølge tiltalen skal mannen ha gjennomført flere samleier med jenta i en periode fra oktober 2011 til mai 2012. Jenta var kun 13 år da det første overgrepet skjedde.

Mannen er siktet etter paragraf 195 første ledd – som innebærer å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år.

Hammari og Lindquister

Bistandsadvokat Line Hammari og aktor Torstein Lindquister i Alta tingrett før retten ble satt.

Foto: Marte Lindi

Han er også siktet for å ha brutt straffeloven 193 første ledd, for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, fordi han var vikarlærer for jenta.

Jobbet som lærer

Aktor Torstein Lindquister la i sin innledning spesielt vekt på tillitsforholdet mellom tiltalte og den fornærmede jenta, som aktoratet mener er grunnlaget for den seksuelle omgangen.

– Relasjonen startet da tiltalte jobbet som lærer for fornærmede på barneskolen. Deretter skal de ha blitt venner på Facebook og hatt videre kontakt der, sa Lindquister i retten.

En kontakt de opprettholdt også da fornærmede begynte på ungdomsskolen.

Følte seg manipulert

Den fornærmede jenta sa i sin forklaring at hun følte at tiltalte manipulerte henne til å ha seksuell omgang med ham. Dette skal ha skjedd ved minst tre tilfeller.

Fornærmede forklarte at hun byttet skole på grunn av mobbing, og tiltalte var lærer ved den nye skolen. Hun skal ha likt at han ga henne oppmerksomhet og komplimenter, og takket ja til venneforespørselen fra ham på Facebook.

Etter det første overgrepet skal tiltalte ha sagt til fornærmede at hun ikke måtte fortelle til noen at de hadde hatt samleie. Han var ikke sint, bare streng da han sa det, forklarte jenta.

Hun sier de opprettholdt kontakten, og at de hadde seksuell omgang ved to andre tilfeller. Etter den siste hendelsen oppdaget fornærmede at tiltalte hadde liknende kontakt med andre jenter på hennes alder, og skjønte da hvor feil dette var og at hun var blitt utnyttet.

Avviser forholdet

Den tiltalte mannen avviste i sin forklaring at det i det hele tatt har vært et seksuelt forhold mellom ham og fornærmede. Han sier han ikke kjenner seg igjen i noen av de tre tiltalepostene, og sier at det ikke har vært noen seksuell omgang mellom ham og fornærmede.

Han sier at de var venner på Facebook, og at han også var venner med mange av sine andre elever. I ettertid har han sett at dette var dumt og uetisk, men at han ikke tenkte over det da.

Retten har satt av to dager til denne saken.