– En ære å få åpne skolen på nytt

Veidnes skole i Lebesby er gjenåpnet, samtidig som grendeskoler legges ned over hele landet. Bygda med rundt 50 innbyggere blomstrer igjen.

Veidnes skole gjenåpnet

Samanta og storebror Deividas, er to av de tre elevene som går på Veidnes skole.

Foto: Kenneth Strømsvåg

– Vi har fått fine pulter, PC og iPad og fotballer, forteller ti år gamle Samanta Arlikevicute.

Fjerdeklassingen har gått på skole i Kjøllefjord, over 260 kilometer unna. Nå slipper hun den lange skoleveien, noe hun har hun gledet seg til i hele sommer.

Unik hendelse i Norge

10 år har gått siden barnelatter og læring preget den vesle bygda Veidnes. Nå er det tre elever som skal få sin skolegang her.

– Dette er på mange måter en unik hendelse. Det å gjenåpne en skole som ble lagt ned for ti år siden er ikke hverdagskost i Norge, sier ordfører Stine Akselsen.

For når Veidnes skole skyter fart på ny, er det i skarp kontrast til resten av utdannings-Norge. På de ti årene skolen har vært stengt, er 445 andre skoler lagt ned i Norge. Og for de om lag 50 innbyggerne ytterst i Laksefjorden i Finnmark, betyr dagens skoleåpning et pust av optimisme.

Gjenåpning av Veidnes skole

Ordfører i Lebesby Stine Akselsen, var med å gjenåpne Veidnes skole.

Foto: Kenneth Strømsvåg

Gjenåpnet skolen på hjemplassen

Aud Pedersen vokste opp på Veidnes og gikk på skole her. Nå er hun en av de ansatte. Det å få være med å åpne skolen på nytt opplever hun som en ære.

– Dette hadde jeg aldri våget å drømme om, det var veldig spesielt å være med å gjenåpne skolen på hjemplassen min.

Lebesby kommune har brukt 300.000 kroner på å pusse opp skolen som ble bygd i 1955. I tillegg er det montert nytt datautstyr, inkludert en såkalt smarttavle, midt i blinken for de tre skoleelevene på Veidnes.

– Det koster å drive skole, det gjør det om det er på Veidnes eller det er i Lebesby eller i Kjøllefjord, sier ordfører Stine Akselsen.

For henne er det ikke økonomien som er den størtse utfordringen, men antallet elever.

Lettere familieliv

Til tross for at det bare er tre elever på skolen foreløpig, er det optimisme i det lille samfunnet på Veidnes. Og årsaken er et nyetablerte fiskebruk, der mellomlagring og salg av kongekrabbe representerer fremtiden.

Svein Lyder er glad for at skolen nå har åpnet igjen.

– Det blir en helt annen hverdag for oss nå. Det er bra for familielivet og for Samanta og storebroeren Deividas på 14 år, sier familiefaren.