Flere varmerekorder i mai i Finnmark

Ved fem steder i fylket har man registrert rekordhøy gjennomsnittstemperatur for forrige måned. – Varmeste maimåned siden målingene startet, sier meteorolog.

Anders Eivind Buljo (7)

BADEPLASKING I REKORDMÅNED: Her nyter Anders Eivind Buljo (7) et av finværsdagene i tidenes varmeste maimåned som er målt på hans hjemsted, Kautokeino.

Foto: Jan Ole Buljo / Privat

– Det var virkelig en kjempefin dag sist søndag. Da slo sommeren virkelig til hos oss. Vi er ikke vant til at sommeren kommer så tidlig.

Dette sier kautokeinobosatte Jan Ole Buljo.

Ved Kautokeinoelvas elvebredd nøt han, sønnen og noen sambygdinger det som hittil er blitt målt til bygdas varmeste dag.

– Yngstesønnen min ønsket jo å prøve å bade litt i elva. Men selvfølgelig var det ikke like varmt i vannet som i været, sier Buljo.

Finvær ved Kautokeinoelven

KNALLFINT: Finværet den 29. mai i år nøt denne gjengen på stranden ved Kautokeinoelven. Denne dagen var det over 24 varmegrader.

Foto: Jan Ole Buljo / Privat

Tidlig vår

– Det er ingen tvil om at det er uvanlig tidlig vår i år og en varm maimåned. Vi har hele fem målestasjoner som har målt den varmeste maimåneden siden de startet sine respektive målinger.

Det sier statsmeteorolog, Ida Fossli.

Hun viser til Banak i Porsanger, Alta, Kirkenes, Vardø, og nevnte Kautokeino.

Jan Ole Buljo bekrefter å ha opplevd årets maiutgave som spesielt fin.

– Spesielt i slutten av måneden virket det varmere hos oss enn i tidligere år. Det ser ut til at det blir varmere og varmere i mai fra år til år. Men det kan jo være en syklus, sier han.

Ida Fossli

BEKREFTER REKORDMAI: Statsmeteorolog ved Meteorologisk institutts værvarslingstjeneste for Nord-Norge, Ida Fossli.

Foto: Hanneke Luijting / MET

Tør ikke love knallvær videre

Mai ble imidlertid ikke værrekordmessig unik i år. Også i april ble det satt varmerekord både i Finnmark og Troms fylker.

Jan Olje Buljo er spent på hvordan værforholdene blir videre i sommer i hjemområdene.

– Jeg håper finværet fortsetter utover juni og juli, sier Buljo.

Men ifølge statsmeteorolog Ida Fossli er det litt for tidlig å si nå.