Hopp til innhold

Varanger-ordføreren: - Elendige varslingsrutiner

Ordfører Cecilie Hansen i Kirkenes fikk melding gjennom media om at en atomubåt sto i brann nord i Russland.

Cecilie Hansen reagerer på rutiner

Ordfører Cecilie Hansen sier at selv om dagens hendelse er å betegne som av mindre alvorlighetsgrad, minner den om viktigheten av en beredskapsbase som fungerer tilfredsstillende.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Vi er vant til å bo med den ustabile og tildes usikre situasjonen på andre siden av grensa, men at sikkerhet og beredskap skal være på plass – i alle fall på norsk side – dét forventer vi, sier ordfører Cecilie Hansen (Sp) i Sør-Varanger kommune.

Kommunen, med sitt kommunesenter Kirkenes, er den eneste norske kommune med grense til Russland.

Tirsdag ettermiddag begynte det å brenne i den russiske atomubåten «Orel», som befinner seg på skipsverftet Zvezdotsjka i Arkhangelsk-provinsen, nord i Russland.

Varslet gjennom media

Russland har en avtale med Norge om å melde fra om atomulykker med mulige grenseoverskridende konsekvenser.

Statens strålevern kunne imidlertid i ettermiddag opplyse at det er ingen strålefare fra atomubåten som brenner i Severodvinsk nord i Russland.

Selv om det i ettertid viser seg at hendelsen ikke nødvendigvis var alvorlig nok til at det var grunnlag for å varsle Norge, mener Hansen at russerne burde gjort dette.

Hun fikk vite om brannen i media.

– Det handler om tillit mellom Norge og Russland, og at vi skal slippe å få slike nyheter gjennom mediene, sier Hansen.

Varslingsrutinene betegner Hansen som «elendige».

– Vi kan ikke forholde oss til at varslinger om så alvorlige hendelser kommer via media. Her må varslingsrutinene komme på plass, sier hun.

Også for to år siden sto en atomubåt i brann i Nord-Russland, i Murmansk.

Fylkesmannen: - Forsøkte med varslingsavtale

Hansen sier at hun generelt har god dialog med fylkesmannen i Finnmark, og beredskapsavdelinga der. Statens strålevern er kontaktpunkt i første omgang i slike saker.

– I andre saker som går innenfor våre landegrenser, har vi aldri problemer med å få rask, god og korrekt informasjon fra fylkesmannens beredskapsavdeling. Men i dag måtte jeg ta kontakt med fylkesmannen for å få vite hvordan det sto til.

Beredskapssjef Ronny Schelderup ved Fylkesmannen i Finnmark påpeker at det har vært forsøkt å etablere en regional varslingsavtale med Russland om varslinger, og at dette ikke har lyktes.

– Vi føler at vi får våre russiske kontrapartnere med på en slik avtale. Det er vanskelig å si noe konkret om hva som kan være årsaken til det, sier han.