Hopp til innhold

Valle er nominert til "Årets villmarking"

Dermed kan den gjeve prisen gå til en finnmarking for tredje året på rad.

Telttur på Seiland

– Det er fordeler og ulemper med alt, men det er ikke ofte jeg sitter å drømmer meg bort til en ingeniørjobb, sier Randulf Valle. Her på telttur i storslåtte omgivelser på Seiland i Vest-Finnmark.

Foto: Randulf Valle

Gang på gang pakker Randulf Valle sekken med nødvendig utstyr og oppsøker villmarka. Mannen som er bosatt i Hammerfest har nemlig hatt naturen som arbeidsplass i 15 år.

Nå er han én av ni finalister som kjemper om prisen "Årets villmarking".

I fjor gikk prisen til eventyrer Tonje Helen Blomseth i Karasjok, og året før var det Villmarksbarna fra Alta som vant. Nå kan altså den gjeve prisen gå til en finnmarking for tredje året på rad, og Valle mener fylket går hånd i hånd med gode naturopplevelser.

– Å bo i det største fylket med det laveste folketallet gir gode muligheter for naturopplevelser.

Hårreisende opplevelser

Randulf Valle formidler naturopplevelsene sine gjennom ulike turmagasin, og utallige turer i landets nordligste fylke har resultert i boken "Friluftsliv i Finnmark".

Nordlys på Seiland

Nordlys over Storvatnet på Seiland. – Jeg har alltid likt å være ute, jeg vet det er godt å være der. Det er drivkrafta for å gjøre det jeg gjør, sier Valle.

Foto: Randulf Valle

"Årets villmarking" har siden 2008 blitt delt ut på Camp Villmark, og skal hedre personer som gjennom egen virksomhet har bidratt til å fremme interessen for jakt, fiske og friluftsliv i Norge. Av de ni nominerte kandidatene går fem videre til finalen – basert på antall stemmer.

  • På Camp Villmark sin hjemmeside kan du stemme på din favoritt "villmarking".

Juryen bak de nominerte trekker frem Valles bok om Finnmark i sin begrunnelse for hans nominasjon. Juryen skriver blant annet dette:

«Her skriver han mye om historien til stedene han besøker og bakgrunnen til menneskene han møter. I tillegg formidler han gjennom egne opplevelser fylkets rike turmuligheter.»

Randulf Valle

Om du sitter hjemme og ønsker å dra mer på tur har Valle et tips å komme med. – Begynn i det små. Det er mange muligheter rundt husveggene.

Foto: Randulf Valle

Valle sier Finnmark har en annen historie enn resten av landet. Han synes det er fasinerende å tenke på hvordan folk har livnært seg på de mange stedene han besøker.

– Fylket var nærmest som en koloni til langt ut på 1700-tallet og krigshistorien skiller seg klart ut.

Randulf Valle

Dette er andre året på rad at Randulf Valle er nominert til "Årets villmarking". Han har ingen slagplan på hvordan han skal vinne, men innrømmer det er koselig å motta stemmer.

Foto: privat

En vinternatt lå han alene på Bjørnskarhytta på Varangerhalvøya. På senga leste han en bok om partisanene, en motstandsbevegelse som opererte i Finnmark under andre verdenskrig.

– Da fant jeg ut at en norsk og en russisk agent ble skutt der mens de sov. Akkurat i den hytta hvor jeg lå å leste historien.

Valle sier han ikke er spesielt overtroisk, men innrømmer at opplevelsen ga han frysninger.

– Du kjenner at hårene reiser seg på ryggen når du innser hva som har skjedd i kanskje akkurat den senga du ligger i.

På orkesterplass i naturen

Randulf Valle er vitenskapsmannen som ble naturformidler. Han trekker frem de små glimtene av store naturopplevelser som en av grunnene.

– Det å få være med på orkesterplass der naturen skjer, det er stort.

Å peke på den fineste villmarksturen er en stor utfordring, men når det gjelder Finnmark har en padletur ned Karasjohka gjort inntrykk på Valle.

– Å starter helt inne ved finskegrensa og følger elva til Karasjok må være en av de mest fantastiske turopplevelsene i kongeriket.

Sommerkveld i Kautokeino kommune.

Padletur en sommerkveld i Kautokeino kommune.

Foto: Randulf Valle

At den såkalte dørstokkmila kan være lang, kjenner de fleste til – også Valle.

– Jeg er forferdelig lei av å pakke sekk og pulk for å dra på tur, men jeg vet at jeg alltid har det bra når jeg først kommer meg ut.

Han tror flere driver med friluftsliv uten å være klar over det.

– Det er like mye friluftsliv å rusle seg en liten tur, legge seg i lyngen, koke kaffe og gå hjem igjen som det er å dingle en halv kilometer oppi en vertikal fjellvegg.

Instagrambilde

Bærplukking har lik verdi som det morderne og mer prestasjonsbaserte friluftslivet, mener Valle. Han synes folk i Finnmark er flink å komme seg ut, både i det store og i det små.

Foto: Randulf Valle

Han påpeker også at friluftsliv ikke kun er forbeholdt Finnmark og Nord-Norge. Marius Nergård Pettersen er også nominert til "Årets villmarking" og høster skryt fra Valle.

– Han har gjort en kjempejobb på å bevisstgjøre folk i Oslo hvilke fantastiske muligheter de har like utenfor bygrensa. Det er muligheter over alt, bare man evner å se dem.