Hopp til innhold

Valget avgjør regionreformen

– Hvis det finnes politisk vilje til å reversere vedtaket er det ikke noe problem. Uansett hvor langt reformen har kommet, sier valgforsker.

Regionreformen

Slik så regjeringen opprinnelig for seg norgeskartet. Nå er det bestemt at Nordland får stå som egen region, mens Troms og Finnmark skal bli én. Men hvordan kartet ser ut til slutt, avhenger av høstens stortingsvalg.

Regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre vil slå sammen Finnmark og Troms til én region, men regionreformen høster liten applaus hos selve folket. Det viser en fersk meningsmåling gjort av InFact for Klassekampen.

I morgen skal regionreformen opp i Stortinget og valgforsker Tord Willumsen er sikker i sin sak:

– Den blir vedtatt i morgen.

Tord Willumsen

Valgforsker Tord Willumsen.

Foto: NRK

Men at siste ord i saken dermed er sagt, er absolutt ikke sikkert.

– Det kommer an på hvilken ny regjering det blir og hvem som får innflytelse, forklarer Willumsen.

Vil reversere vedtaket

Flere av opposisjonspartiene har gitt uttrykk for at de vil endre vedtaket dersom høstens stortingsvalg går deres vei.

– Senterpartiet har stått veldig hardt på at de ønsker å reversere reformen, sier valgforsker Willumsen.

Sandra Borch

Sandra Borch, stortingskandidat for Senterpartiet i Troms.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Det kan Sandra Borch (Sp) bekrefte. Hun sverger partiet vil reversere alle sammenslåinger som gjøres ved tvang.

– Jeg tror og håper det blir en ny regjering fra høsten av – slik at man ikke klarer å gjennomføre den regionreformen som ser ut til å bli vedtatt i Stortinget på torsdag.

Hva med de andre opposisjonspartiene?

– Andre partier ikke like ivrige. Men alt tyder på at de ønsker å reversere i hvert fall deler av reformen, forklarer Willumsen.

– Kun et spørsmål om politisk vilje

– I regjeringskontorene så ønsker man nok å få gjennomført så mye reform som mulig. Man får den vedtatt i Stortinget i morgen, sier Willumsen.

Han sier det er mye større sjanse for at en reform som allerede er vedtatt får stå urørt, enn at en fremtidig rødgrønn regjering vil fortsette å gjennomføre den reformen som Høyre og Frp ønsker.

Men dersom det blir maktskifte til høsten vil det likevel ikke være noe problem for den nye regjeringa å endre eller stoppe vedtaket, forklarer Willumsen.

– Hvis det finnes politisk vilje til å reversere vedtaket, er det ikke noe problem. Uansett hvor langt reformen har kommet.

Lars Nehru Sand byline

Politisk kommentator for NRK, Lars Nehru Sand.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Politisk kommentator for NRK Lars Nehru Sand er enig med Willumsen. Han sier det er fult realiserbart å reversere regionreformen, selv om den skulle bli vedtatt i Stortinget i morgen.

– Det vil alltid være sånn at et storting er suverent. Et storting som blir valgt fra 2017 kan selvfølgelig gjøre om eller fornye de vedtakene som ble gjort i foregående periode.