NRK Meny
Normal

Vadsø: Menn vil ha Hans-Jacob, kvinner vil ha Wenche

Høyre ligger an til å gjøre et bra valg i Vadsø, og Hans-Jacob Bønå har størst støtte som ordfører.

Wenche Pedersen (Ap) og Hans-Jacob Bønå (H)

ULIK APPELL: Wenche Pedersen (Ap) har størst tillit hos kvinnelige velgere, mens Hans-Jacob Bønå (Høyre) har størst appell til menn. Samlet sett er Bønå mest pop som ordførerkandidat. Her er de fotografert etter valgdebatten i Vadsø 25. august.

Foto: Knut-Sverre Horn

Valglogo

Det kommer fram av en meningsmåling som Sentio har gjort for Høyre.

Bønå er ordførerfavoritt for 38,4 prosent av de spurte, mens 34,7 prosent vil ha Arbeiderpartiets Wenche Pedersen.

Det er imidlertid svært tydelige forskjeller mellom kvinner og menn blant de spurte. Kvinnene støtter i stor grad Pedersen, mens menn støtter Bønå.

Uavklart samarbeid

Det er foreløpig nokså åpent hvilke partier som kunne tenke seg å støtte de respektive ordførerkandidatene.

SV har i de siste årene hatt ordføreren med Høyres støtte, og Ap har fjernet seg ytterligere fra SV med sin støtte til den planlagte generasjonshagen – en kombinasjon av blant annet barnehage, arbeidstrening og et tilbud til eldre. Generasjonshagen innebærer en uakseptabel privatisering etter SVs syn, og en uakseptabel pengebruk ifølge Høyre.

Nesten jevnstore

Partibarometeret viser at Ap fortsatt er største parti, med 37,3 prosents oppslutning mot Høyres 34,1. Tallene betyr imidlertid at avstanden mellom dem er skrumpet med 9 prosentpoeng siden forrige valg.

Feilmarginene her er imidlertid på over 6 prosentpoeng, i en måling der et relativt begrenset utvalg på 294 personer er spurt. Målingen er tatt opp mellom 24. august og 3. september.

På grunn av feilmarginene er det vanskelig å trekke sikre konklusjoner, men Ap ser ut til å være partiet som sliter mest med å beholde gamle velgere. Partiet lekker til både Høyre og Vadsølista, men er samtidig flinkest til å mobilisere velgere som ikke stemte sist.

Endringene for de andre partiene er ubetydelige. To lister er nykommere i kommunen: Miljøpartiet De Grønne får 3,4 prosent, Vadsølista 3,0.