NRK Meny
Normal

Vadsø-ordfører er positiv til fylkessammenslåing

Ordføreren i Vadsø ønsker en fylkessammenslåing velkommen. Hans- Jacob Bønå mener det vil være uheldig for Finnmark at Finnmark fylkeskommune består når det blir større enheter andre steder i landet.

Video Gir seg i lokalpolitikken

Hans- Jacob Bønå er overbevist om at det vil bli større regioner og at Finnmark vil få problemer om fylket stritter imot.

Foto: Nyhetsspiller

– Her bør man snarest fatte et nytt vedtak i Fylkestinget hvor man er positiv til å snakke mere med både Troms og Nordland. Så bør man posisjonere seg for å være i utviklerrollen i de nye regionene, mener ordføreren i Vadsø.

Hans- Jacob Bønå (Høyre) er overbevist om at det vil bli større regioner og at Finnmark vil få problemer om fylket stritter imot.

– Jeg er redd for at vi kan isolere oss fra omverden. Så blir vi sittende her oppe, 75.000 mennesker og blir sett på som noen særinger – særinger som ikke henger med i tiden. Jeg tror det er bedre å sette seg i førersetet og lede an i denne prosessen.

Det er totalt 1200 fylkeskommunalt ansatte i Finnmark. 130 er ansatt i sentraladministrasjonen i Vadsø.

– Hvis de skal ha en fremtid så kan vi ikke fortsette slik som i dag mens resten av landet endrer seg. Da får de ikke de samme mulighetene. Vi må henge med og selge oss inn slik at vi kan få enda flere oppgaver lagt til for eksempel fylkeskommunen i Vadsø.

Ragnhild Vassvik

Fylkesvaraordføreren som tilhører Arbeiderpartiet, mener en flytting av sentraladministrasjonen fra Vadsø til Tromsø vil bety et stort tap av verdifull kunnskap om Finnmark.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Uenig med Bønå

Regjeringa ønsker å redusere dagens fylkeskommuner til om lag 10 regioner. Finnmark fylkesting sa så sent som i november i fjor et kategorisk nei til fylkessammenslåing.

– Vi har bygd opp en fagkompetanse som er unik. Det vil ta tid for en ny administrasjon å bygge opp tilsvarende kompetanse, mener fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik.

Fylkesvaraordføreren som tilhører Arbeiderpartiet, mener en flytting av sentraladministrasjonen fra Vadsø til Tromsø vil bety et stort tap av verdifull kunnskap om Finnmark. Hun mener det er mange grunner til at Finnmark fylkeskommune fortsatt skal bestå.

– Finnmark er et ressursrikt fylke og vi ønsker å utvikle de ressursene til egen fordel. Nå er det stor interesse for nordområdene. Og spesielt for Finnmark med både fiske, olje- og gass.

– Skal mye til

Johny Ingebrigtsen fra SV som også er heltidspolitiker mener Finnmark fylkeskommune kommer til å bestå.

– Jeg tror ikke de får det igjennom. Det er min erfaring etter å ha reist rundt på møter og konferanser. Jeg har også snakket med folk fra Høyre, sier han.

Regjeringen har oppfordret fylkene til å ta en prat med sine naboer for å få til fylkessammenslåinger. Troms skal nå på frierferd til Finnmark, men det skal mye til for at Troms skal få et ja, sier fylkesvaraordfører i Finnmark:

– Det måtte bety at det kom veldig mange stor oppgaver til Finnmark og at Vadsø måtte forbli Fylkesadministrasjon.