NRK Meny
Normal

Vadsø kan bli uten kulturscene

VADSØ (NRK): Et underskudd på 150.000 kroner kan føre til at Vadsøs eneste kulturscene må stenge, ifølge eierne. – Kassa er faktisk helt tom, sier påtroppende ordfører. Ap er uenig og vil støtte «verdens billigste kulturhus».

Snakka san & SVER på Kooperativet Kulturscene i Vadsø

BYENS KULTURHUS: Kooperativet brukes under Varangerfestivalen (her Snakka san & SVER), men er ellers i året Vadsøs eneste regulære konsertscene. Nå sier Jazzklubben at nedleggelse truer.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Formannskapet i Vadsø har sagt nei til å dekke underskuddet på 150.000 kroner som Kooperativet Kulturscene har opparbeidet.

– I fjor ble underskuddet dekket av overskuddet til Varangerfestivalen, men det har styret i festivalen sagt at vi ikke kan gjøre. Nå trenger vi hjelp fra Vadsø kommune, sier festivalsjef Robert Lundgren.

Kooperativet Kulturscene drives av Vadsø Jazzklubb, og er det eneste stedet i Vadsø som jevnlig arrangerer konserter.

– Vi har mellom 60 og 80 arrangementer hvert år, konserter med alt fra den smaleste jazz til lokale ungdomsband. Dessuten barnekafeer, debattmøter og poesi. Vi er rett og slett Vadsøs kulturhus, sier Lundgren.

Pengelens

Påtroppende Høyre-ordfører Hans-Jacob Bønå sier at kommunen er farlig nær ved å miste kontrollen over egen økonomi.

– Kassa er faktisk helt tom. Det er ikke uvilje det står på, sa Bønå i ettermiddagssendinga på NRK Finnmark.

Han møtte Arbeiderpartiets Willy Pedersen til debatt, og fikk kontant svar:

– Ønsker man å prioritere dette framfor å fjerne eiendomsskatten og fjerne utbyttepolitikken, så har man jo råd til det. Det gjelder å prioritere. Vi er ikke kommet til konstitueringen en gang, så løper Høyre fra sitt første valgløfte.

Kooperativet kulturscene i Vadsø

Vadsø Jazzklud driver «Koop'en», men går mot et nytt underskudd.

Foto: NRK

Hans-Jacob Bønå har blant annet skrevet på Facebook at han vil støtte kulturlivet (se faksimilen nederst i saken), men han går ikke med på at han nå bryter noe valgløfte.

– Vi lovte ikke at vi skulle støtte Kooperativet i første kommunestyremøte. Man prioriterer slike ting når man har en bred budsjettdebatt, eventuelt i budsjettreguleringen i juni. Det er ikke noe man gjør ekstraordinært mellom budsjettmøtene.

Peanuts

Pedersen så ikke problemet.

– Vi har verdens billigste kulturhus og Nord-Norges beste kulturtilbud, og så skal ikke kommunen klare å stille opp med 150.000? Det er jo peanuts. Klart vi har penger hvis vi prioriterer, sa Pedersen.

– Skal man fjerne inntektene til kommunen, blir det vanskelig å ha et tilbud til befolkningen og skape bolyst. Hvis folk flytter, begynner kommunekassa å tømmes grådig fort.

Bønå mente det var usaklig å trekke inn eiendomsskatten, der Høyres valgløfter ikke vil få betydning før langt inn i neste periode.

Wenche Pedersen (Ap) og Hans-Jacob Bønå (H)

Hans-Jacob Bønå mener andre må lide hvis Jazzklubben skal få 150.000 i ekstra støtte nå.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Hvis det ikke er ramlet penger i hodet på oss, tror jeg dessverre kommunestyret vil ende på nei. Slike ting diskuterer man i en budsjettprosess, ikke midt i perioden, sa han.

– Når Willy skal overføre de 150.000 til Kooperativet, må han hente det hos noen andre. Er det da Ungdommens Hus som skal blø? Eller helse? Eller skole? Hvem skal ta regninga? Sånn er det. Hver eneste krone er prioritert bort.

Formannskapet lovte

Pedersen viste ikke konkret til hvor han ville hente pengene, men anklaget Høyre – som har hatt flertall med SV de siste årene – for å legge opp til et for høyt investeringsnivå. Han sto på at det politiske flertallet hadde gått fra løftene sine:

– Formannskapet har tydelig sagt i møte med Jazzklubben at dette skulle man støtte, sa Pedersen.

Kulturdebatt fra Facebook

Denne meningsutvekslingen på Facebook er blitt tolket som et løfte fra Høyre. – Men støtte til kulturlivet må tas i budsjettdebatten, ikke midt i perioden når alle pengene er disponert, sier Hans-Jacob Bønå.