NRK Meny
Normal

Møtte bjørn på sykkeltur: – Glad det var nedoverbakke

Det har vært uvanlig mange bjørneobservasjoner nær bebyggelsen i Pasvik i sommer. Det melder Statens naturoppsyn i Finnmark.

Vibeke Mathisen

HELDIG?: – Hadde jeg tatt min faste runde ville jeg hatt en slakk oppoverbakke, sier Vibeke Mathisen. Den røde ringe viser stedet Vibeke så bjørnen.

Foto: Vibeke Mathisen

En nysgjerrig og uredd bjørn, ga Vibeke Mathisen et skikkelig adrenalinkick på en sykkeltur på mandag mi Pasvik i Finnmark.

– Jeg stoppet litt nedenfor Strandkrysset og var ikke veldig langt inn i skogen – kanskje bare 10-15 meter fra veien. Men da jeg så bjørnen, begynte jeg å trø som bare det, Mathisen.

– Hva gjorde den da den så deg?

– Den sto bare helt i ro i skogen og kikket på meg, sier hun.

Vibeke Mathisen er ikke den eneste som har fått ta del i den sjeldne opplevelsen det er å møte på en bjørn dette året. Det er det også uvanlig mange andre i Finnmark som har, forteller Statens Naturoppsyn.

Det har vært meldinger om at det har vært bjørner på gamle kadavre, der de har renspist mye mer enn det man har sett før.

Steinar Vikan, Statens naturoppsyn

Glad det var nedoverbakke

Mathisen forteller at hun syklet i nedoverbakke idet hun møtte bjørnen. Og det er hun glad for.

– Hadde jeg tatt min faste runde ville jeg hatt en slakk oppoverbakke av den litt seige sorten. Da ville det gått i veldig sakte fart forbi bjørnen, sier hun.

Mathisen sier at bamsen likevel ikke har skremt henne fra å ta den faste løypa.

Bjørn

Illustrasjon: Finnmark er det fylket som er flest brunbjørner, og totalt er det registrert 147 bjørner i Norge ifjor.

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Flere bjørneobservasjoner

Rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, Steinar Vikan, opplyser at de har fått melding om uvanlig mange flere bjørneobservasjoner denne forsommeren, sammenliknet til i fjor.

– Det har vært meldinger om at de har vært på nye jorder. Det har også vært meldinger om at det har vært bjørner på gamle kadavre, der de har renspist mye mer enn det man har sett før. Det er melding om maurtuegravinger, og at mange har sett dem på veien, og at bjørnene har plyndret andekasser. Det har vi også sett før, men det er lenge siden sist, sier han.

Og rovviltkontakten følger opp med en oppfordring til publikum;

– Om de viser noen slags form for aggressivitet eller usikkerhet, så bør man trekke seg unna. Vi pleier ellers å si at om man møter på bjørn i terrenget, så stopp opp og nyt synet, det pleier ikke å vare mange minuttene, sier han.