E6 ved Levajok åpnet igjen etter skred

Vinden vil avta i løpet av dagen, men også de neste dagene vil være preget av kuling og snøbyger enkelte steder.

Snøskred i Levajok

SKRED OVER VEIEN: Politiet bekreftet sent søndag kveld at ingen ble tatt av snøskredet på E6 ved Levajok i Tana, men var lenge bekymret for om det befant seg personer i raset.

Foto: Oscar Henrik Biti Næss / NRK

E6 ved Levajok i Finnmark er åpen for trafikk igjen etter å ha vært stengt siden søndag kveld.

Da ble to biler og en brøytebil fanget i et skred. Alle fem personene i kjøretøyene som ble tatt av skredet, kom seg ut. Tre av dem ble sendt til legevakt for kontroll.

Tok seg ut gjennom vinduene

– De hadde skåret seg litt etter at det oppsto panikk da de ikke fikk opp dørene. Personene kom seg ut gjennom bilvinduene og tok seg ut av skredet til fots, sier operasjonsleder Svein Erik Jacobsen i Finnmark politidistrikt til NTB.

Det var søndag kveld ved 20.30-tiden at det gikk et 200 meter bredt snøras på E6 i Tanadalen. På det tidspunktet blåste det sterk kuling i området rundt Levajok.

Det var brøytebilsjåføren som ble tatt av skredet, som meldte fra til politiet.

Samtidig var Alta kommune isolert. Riksvei 93 til Kautokeino var stengt. Ellers også Kvænangsfjellet, Sennalandet, Hatter og veien ut til Skarsvåg og Nordkapp, skrev ifinnmark søndag kveld.

Ved titiden mandag formiddag er E6 over Sennalandet, E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp, fylkesvei 98 over Ifjordfjellet, fylkesvei 175 Repvåg – Vedbotn, alle stengt på grunn av uværet og rasfare. E6 ventes åpnet ved 16-tiden.

Skjermdump fra Facebook

Vegtrafikkstasjonen fikk en rekke henvendelser i helgen. Uvær i Nord-Norge gjorde at telefonen ikke sto stille.

Foto: Skjermdump

Fortsatt uvær og snøskredfare

– Det ser bedre ut, men det er fortsatt problemer på veiene. Vinden vil fortsette å minke utover dagen, men man vil oppleve stiv kuling enkelte steder, sier statsmeteorolog Sjur Wergeland.

Sjur Wergeland ved Meteorologisk institutt

Statsmeteorolog Sjur Wergeland sier været vil bedre seg, men man må likevel være forberedt på en god del vind utover uka.

Foto: Privat

Også de neste dagene vil være preget av kuling og stiv kuling på kysten.

– Det vil være perioder med snøbyger som kommer inn fra havet. Det vil være gjeldende spesielt i ytre strøk av Vest-Finnmark og nord i Øst-Finnmark. Finnmarksvidda og sør for Varangerfjorden blir det ikke særlig mye byger.

Temperaturene har vært på plussiden i helgen, men allerede nå vil man se mer normale tilstander.

– Det er likevel såpass mye skyer at det vil ikke bli veldig kaldt. Jeg ser at det er minus syv grader på vidda akkurat nå. Noe kaldere vil det nok ikke bli, sier statsmeteorolog Wergeland.

Det er generelt stor fare for snøskred i Nord-Norge. I Tromsø-regionen er det faregrad tre på fareskalaen for snøskred. I morgen, tirsdag, er det varslet faregrad fire. I Vest-Finnmark er farenivået tre både mandag og tirsdag, det samme i Nordland.