NRK Meny
Normal

Nå er det håp for fiskebruket til Ann-Kristin

Arbeidsplassen var truet av nedleggelse som følge av båtruteomlegging – men så snudde politikerne. – Dette er en lettelse rett og slett, sier Ann-Kristin Kvalsvik.

Ann Kristin Kvalsvik

BÅTTILBUD KAN REDDE JOBBEN: Ann-Kristin Kvalsvik driver fiskebruk i bygda Akkarfjord i Vest-Finnmark hvor man er helt avhengig av båtforbindelser for gods- og varetransport.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Det er en svært rørt Ann-Kristin Kvalsvik som NRK får i tale. Hun er daglig leder ved fiskebruket i Akkarfjord i Vest-Finnmark.

Nylig fortalte blant annet NRK at fiskebruket hennes er truet av nedleggelse som følge av mangelen på båtforbindelser til bygda.

Rutetilbudet i området ble lagt om etter nyttår, noe som vanskeliggjorde først og fremst gods- og varetransport. Fiskebruket i bygda ble særskilt rammet.

Nylig engasjerte også statssekretær Ronny Berg (Frp) seg i saken.

Men nå kan det se ut som at Finnmark fylkesting, som har hovedansvaret for de offentlige båtforbindelsene i området, vil bøte på transportmangelen.

Fylkeskommunens hovedutvalg for kultur og samferdsel har i dag enstemmig vedtatt å innstille til endringer på båtrutene, til fordel for Akkarfjord-området.

– Dette høres jo helt fenomenalt ut. Dette er en lettelse rett og slett, sier Ann Kristin Kvalsvik.

Snur rute

Geir Ove Bakken

Leder for Finnmark fylkeskommunes hovedutvalg for kultur og samferdsel, Geir Ove Bakken (Ap).

Foto: Kristin Forland / NRK

Utvalget innstiller overfor fylkestinget at det settes inn en større båt, forteller leder for utvalget, Geir Ove Bakken (Ap).

– Vi setter iallfall «MS Horn» inn til å betjene Sørøysund-bassenget. Det håper vi er tilfredsstillende, for det er det som er bedt om, sier Bakken.

Også Frps Odd Eilert Persen er tilfreds.

– Dette er svært positivt. I dag har vi vært med å gi en utstrakt hånd til befolkningen rundt Sørøysund-bassenget – men ikke minst overfor Akkarfjord.

– Vi snur en båtrute som egentlig går inn til Alta. Den setter vi nå til Sørøysund-bassenget, sier Persen.

Men andre mister båtrute

Odd Eilert Persen

Medlem i fylkeskommunens hovedutvalg for kultur og samferdsel, Odd Eilert Persen (Frp).

– Endringen medfører at folk i Rognsund-området som jeg selv representerer, mister muligheten til å reise med båt inn til Alta. De må istedenfor gå av på Korsnes for å ta buss.

– Men det synes jeg er «fair», forteller Odd Eilert Persen.

– Hva gjelder Akkarfjord så er jeg kjempeglad at vi klarer å få et enstemmig vedtak på å sette inn «MS Hornøy» som kan ta mer fisk, men mindre personell.

– Det betyr at det kan skje at folk blir stående igjen på kaia. Men da har vi muligheter for ekstraturer. Det synes jeg er en grei løsning nå i begynnelsen, sier Persen.

– Det er ikke tvil om at vi må kjøre en del «plassmangel-turer». Vi skal se videre på godsbehovet i området, tilføyer Geir Ove Bakken.

Ikke endelig bestemt

Finnmark Fylkesting behandler innstillingen fra samferdselsutvalget den 8. juni.

Dette betyr at hele fylkestinget skal behandle forslaget fra utvalget.

– Men jeg kan ikke forstå at dette ikke skal løse seg nå. Dette har alt å si, sier Ann-Kristin Kvalsvik.

Fylkestinget skal også vurdere å sette inn en ekstra godsbåt i området.