NRK Meny
Normal

Utreder sykehus tross nei fra regjeringen

Altapolitikerne gir ikke opp sykehuskampen til tross for nei fra rikspolitikere. I går ble utredningen av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark lagt ut på anbud.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie under omvisningen i fjor, på det som skal bli Alta nærsykehus. Beskjeden til kommunepolitikerne var at det ikke blir flere sykehusutredninger.

Foto: Erik Lieungh

Ole Steinar Østlyngen

Gruppeleder for Arbeiderpartiet Ole Steinar Østlyngen.

Foto: Rebekka Ellingsen/NRK

Altapolitikerne står enstemmig bak en ny utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark.

– Vi ønsker å belyse hvor tjenestenivået skal være i Finnmark. Dimensjonering av sykehus mellom Alta og Hammerfest. Om man skal flytte sykehuset. Man ønsker å få alle muligheter og fakta på bordet, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet Ole Steinar Østlyngen.

Betaler selv en halv million

Alta kommune betaler selv en halv million kroner for utredningen de ønsker seg. En utredning som er lagt ut på anbud til tross for at både nåværende og foregående helseminister har gitt svært klare svar i sykehussaken.

– Vi skal ha sykehus i Hammerfest og Kirkenes. Så skal vi utvikle et nærsykehus i Alta, sa helseminister Bent Høie i 2015.

Etter en omvisning på det som skal bli Alta nærsykehus kom Høie med uttalelsen.

– De to sykehusene vi har skal vi ta vare på. Men vi skal utvikle helsetilbud også i tråd med hvor folk lever, sa tidligere helseminister, Jonas Gahr Støre.

Alta helsesenter

Alta kommune betaler selv en halv million kroner for utredningen av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark.

Godtar ikke et nei

Altapolitikerne får ingen drahjelp fra rikspolitikerne fra Norges største partier, men lokalpolitikerne i Alta nekter å godta nei som svar i sykehussaken. Det sier Miljøpartiet de grønnes Miriam Akkouche.

– Vi ser behovet for dette og vi har sett behovet i mange år. Derfor godtar vi ikke et nei. Vi jobber videre og det kommer vi til å gjøre uansett, sier hun.

– Vi må ikke på død og liv ha et sykehus i Alta. Det er akkurat det samme hva det kalles. Det handler om at vi får et tjenestenivå som er tilpasset vår befolkning. Det kan for eksempel være en fødeavdeling. Det kan være veldig praktisk å ha i Alta fordi 2/3 av ungene som fødes i Vest-Finnmark fødes i Alta, sier Østlyngen.