Utleiere i krise – 19.000 kvadratmeter ledige lokaler i Hammerfest

Statoils inntog i Hammerfest drev utleieprisene i været. Nå er temperaturen betraktelig lavere i oljebransjen, og flere tusen kvadratmeter lokaler står nå tomme.

Tomme lokaler Hammerfest

19.000 kvadratmeter næringslokaler står tomme i Hammerfest, viser en opptelling NRK har gjort. Nedturen i oljebransjen har nå også nådd Hammerfest, der petroleumsselskapene nedjusterer sin aktivitet. Disse fire byggene har i dag 4.000 kvadratmeter ledig plass.

Foto: Allan Klo/NRK

Hammerfest har i lang tid vært en av byene i Finnmark med svært høye tomte- og utleiepriser, mye grunnet oljebransjens inntog da Melkøya-utbyggingen var et faktum.

Mange ledige lokaler

Men nedturen i oljebransjen har også fått konsekvenser i Hammerfest.

Ifølge tall NRK har hentet inn, er det nå 11.000 kvadratmeter ledig næringslokaler i Hammerfest. Plusser man på tidligere Norway Seafoods industriområder på Polarbase i Rypefjord er tallet 19.000 kvadratmeter.

Hammerfest- Melkøya

Statoils inntok i Hammerfest har drevet utleieprisene til værs i byen.

Foto: Allan Klo

Jørund Greibrokk, leder ved Norsk Handelshøyskoles avdeling i Alta, er ikke overrasket over at utleiere i Hammerfest nå sliter.

– Hammerfest har vært i en posisjon der byen har fortrengt mye annet næringsliv, fordi næringseiendom har hatt så høy kvadratmeterpris og arbeidskraften har vært veldig dyr. Det gjør at andre næringer ikke har hatt så godt grunnlag. Jeg er ikke overrasket over at det nå står så mange tomme næringslokaler i Hammerfest, sier Greibrokk.

Avishuset er nå nesten tomt

I 2010 kjøpte selskapet G. Hagen Eiendom det store Finnmark Dagblad-huset i Hammerfest.

Per Arne Andreassen

Per Arne Andreassen i G. Hagen Eiendom

Foto: Allan Klo/NRK

En gang i tiden var dette bygget hjem for Finnmarks største mediebedrift med drøyt 50 ansatte i Hammerfest alene.

I dag er Finnmark Dagblad flyttet inn mindre lokaler. Trykkeriet i kjelleren er det eneste som er igjen av avishistorie – leiekontrakten der strekker seg enda noen år.

Tilbake står et delvis renovert kontorbygg uten leietakere. Men det er langt fra alt.

Eni har bygget selv

– Blant annet har vi et stort tomt lager. Aibel bygger ned i Hammerfest på grunn av dårlige tider i oljebransjen. Det er nok bygget opp mer enn hva det er behov for. Vi har også en ledig etasje nede i sentrum som tidligere huset Eni – som nå har bygget eget hovedkvarter. Reinertsen hadde ikke flere oppdrag og dro herifra i sommer; en etasje der står også ledig, sier Per Arne Andreassen fra G. Hagen Eiendom.

– Er prisene for høye?

– Det kan selvfølgelig være. Men utleiere har nok også tilpasset seg store organisasjoner som var villig til å betale for å komme inn, sier Andreassen.

– Dette vil snu

Flere av næringseiendommene i bykjernen har stått tomme i flere år. Det hjelper med andre ord ikke med sentral beliggenhet for å lokke til seg leietakere.

Andreassen medgir at bransjen sliter akkurat nå.

– Jeg tror at vi har en tung periode foran oss, men at det vil snu om litt. Det er vi bare nødt til å tro og jobbe for, sier Andreassen.

Goliat på vei inn til Hammerfest

Nedturen i oljebransjen har også nådd Hammerfest. Her er Enis Goliat-plattform på vei inn til byen i vår.

Foto: ENI/News On Request AS