NRK Meny
Normal

– Kan bli et vendepunkt for Danse-Norge

Dansescener i nord, sør og vest slår seg for første gang sammen for å søke om 7,5 millioner kroner.

Silje Solheim Johnsen

Dansearena Nord håper samarbeidet kan bli et vendepunkt innen dans på nasjonalt nivå. Bildet er av Silje Solheim Johnsen under Barnas Verdensdager på Arktisk kultursenter.

Foto: Zbigniew Ziggi Wantuch

– VI ønsker å komme ut av å kyun jobbe prosjektbasert. Organisasjonen bør ha mulighet til å planlegge lengre frem, sier Susanne Næss Nielsen, direktør ved Dansearena Nord i Hammerfest.

Hun håper det kan bli et vendepunkt for dans - ikke bare i egen landsdel, men for den regionale satsingen på dans som kulturform på et nasjonalt nivå.

Derfor har Dansearena Nord har sammen med tilsvarende organisasjoner i Akershus og Rogaland søkt om 7,5 millioner kroner.

Susanne Næss Nielsen

Susanne Næss Nielsen, direktør ved Dansearena Nord i Hammerfest, tror samarbeidet kan være en løsning på strukturproblemer innen dans.

Foto: Zbigniew Ziggi Wantuch

– Infrastrukturen til norsk dans er i vekst

– Bærum Kulturhus og Sandnes Kulturhus er to organisasjoner som vi her i Hammerfest sammenligner oss med. I fellesskap kan vi vise at dette er en løsning for å åpne organiseringen av norsk dans, sier Nielsen.

Ved Bærum Kulturhus, som har ansvaret for den regionale satsingen på østlandet utenom i hovedstaden, er de enige.

– Dans er kanskje den kunstformen som er minst utbygget sammenlignet med andre uttrykk. Så at aktører i Nord-Norge, Vest-Norge, og Øst-Norge samarbeider, er et forvarsel om at infrastrukturen i norsk dans er i vekst.

Det sier kulturhussjef Morten Walderhaug ved Bærum kulturhus i Akershus.

– Tiden kan være inne for en tyngre satsing

Stortingsrepresentant for Høyre, Frank Bakke Jensen, var en av rikspolitikerne som møtte de tre kulturaktørene under et møte på Stortinget i forrige uke.

Han understreker at tiden kan være inne for en tyngre satsing på dans.

– Vi vil at kulturinstitusjoner skal samarbeide på denne måten, man lager kunnskapsklynger som blir sterkere. Modellen de har valgt er veldig bra, også gjorde de et godt inntrykk da de presenterte dette, sier Bakke Jensen.

Graceland

Fra Dansearena Nord's forestilling Graceland av Jenny Svensson, Jussi Salminen og Aleksander Kostopoulus.

Foto: Zbigniew Ziggi Wantuch

Største noensinne

De tre dansescenene har søkt om til sammen 7,5 millioner kroner. En eventuell tildeling over statsbudsjettet vil være en av de største tildelingene til denne kunstformen noensinne.

– Hvor store sjanser tror du at dere har?

– Det tror jeg man skal være veldig forsiktig med å si noe om. Vi skal gjøre vår del av jobben, og så må politikerne ta stilling til om dette er noe de ønsker, sier Susanne Næss Nielsen.

.