NRK Meny
Normal

Unnlater å svare om asyl-løsning fra Russland

Anders Anundsen unnlater å svare stortingsrepresentant Karin Andersen på om norske myndigheter har kjent til en løsning for å stoppe asyl- og migrantstrømmen.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen

Justis- og beredskapsminsiter Anders Anundsen (Frp) sier han ikke er kjent med at Russland allerede i 2012 skisserte et løsningsforslag for å få stoppet asylstrømmen over den norsk-russiske grensen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

For to uker siden hevdet grenseinspektør Ulf Mathisen at Russland siden 2012 har skissert en mulig løsning for Norge, for å forhindre at man får personer uten visum til landet.

Ikke fornøyd med svar

NRK har fått bekreftet fra flere kilder med god kjennskap til saken, at grenseinspektøren snakker sant.

I etterkant spurte stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV Anundsen om dette stemmer.

Karin Andersen

Karin Andersen, SV.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg har ikke fått noe svar på spørsmålet mitt. Jeg har fått til svar hvordan de faktisk gjør det i dag, men det var ikke det jeg spurte om. Så jeg er nødt til å følge opp spørsmålet, for jeg mener ministeren må avklare om det har ligget en mulighet der som man ikke har brukt.

Vil ikke stille til intervju

NRK har bedt Justis- og beredskapsdepartementet kommentere Andersens påstander.

Departementet viser til et intervju gjort med Anundsen dagen etter NRK meldte Norge selv kunne lastes for at over 5.000 personer har krysset grensen fra Russland, og bedt om asyl i Norge.

Svaret var:

Ulf Mathisen

Grenseinspektør Ulf Mathisen.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Dette synes jeg er en veldig spennende påstand. For dersom man enkelt og greit kunne gjøre dette, ville man selvfølgelig gjort det. Vi har forsøkt i hele dag å finne ut hva grenseinspektøren egentlig mener, og vi har vært i kontakt med både grensekommissær og politimester. Og de vet heller ikke hva grenseinspektøren mener med det som framkom i går, sa Anundsen.

En rask innføring i kaoset på grensa

– Framkommer ikke slik informasjon

Anundsen sier at han er villig til å prøve alt for å stoppe asylstrømmen, men foreløpig har ikke grenseinspektørens løsning blitt forsøkt.

Ministeren sier han ikke er kjent med at russerne offisielt har kommet med en slik løsning.

– Jeg har lest referatene fra grensekommisjonsmøtene og har fulgt opp dialogen mellom grensekommissærene våre. Der framkommer det ikke den typen informasjon. Der framkommer det en dialog som er god og riktig på det nivået, men kjenner meg ikke igjen i det bildet han tegnet. Det kan jo være at russerne har gitt informasjon via andre kanaler som ikke er offisielle, eller som vi ikke er kjent med, sa Anundsen.

Mener Anundsen må ta kontakt

Anundsen sier ingen av hans sjefer i Politidirektoratet er kjent med Russlands løsningsforslag.

Stortingsrepresentant Karin Andersen mener ministren bør snakke med grenseinspektøren.

– Dette er en så alvorlig sak at ministeren bør ta kontakt med Mathisen. Når et menneske sier vi har en mulighet til å løse en vanskelig situasjon på et tidligere tidspunkt, da burde statsråden ta imot en slik løsning med takk, i stedet for å avvise det, sier Andersen.

Ankomstsenter Finnmark

Mer enn 5.000 personer har krysset grensen fra Russland og søkt om asyl i Norge hittil i år. Justisministeren vil ikke kommentere om Norge har vært kjent med at Russland har foreslått en løsning for å stoppe denne asylstrømmen. Her fra UDIs nye transittmottak utenfor Kirkenes.

Foto: Amund Trellevik/NRK