Hopp til innhold

Unikt skatefiske på 300 meters dyp i Finnmark

En sportsfiskergjeng fra Trøndelag har gjort storfangst av hvitskate på stang i Finnmark. Det har aldri skjedd så langt nord før. – Overraskende, sier marinbiolog.

Hvitskatefiske i Finnmark

Bjørn Florø-Larsen i Nidaros kystmeitelag med en hvitskate på 8,7 kilo

Foto: Nidaros kystmeitelag

– Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal si, jeg. Dette her er så hinsides alle forventninger og all fornuft at det ikke går an å forklare. Alle i reisefølget er like overrasket, men selvsagt utrolig fornøyde, sier Bjørn Florø-Larsen i Nidaros kystmeitelag til Hooked, som er et nettsted for sportsfiske.

Gjengen fra Trøndelag skulle egentlig forsøke å bli de første nordmenn som fanget gråskate på stang. I stedet fikk de storfangst av hvitskate, som ifølge fiskerne selv aldri tidligere er tatt på stang så langt nord. Ti skater på ett døgn ble fangsten.

Hvitskaten slippes ut

Alle hvitskatene ble sluppet ut igjen etter måling og veiing.

Foto: Nidaros kystmeitelag

Drømmefangst

– Hvitskaten er en fantastisk kul fisk som alle artsjegere drømmer om, men at den skulle være så tallrik helt her oppe var virkelig en overraskelse, sier Florø-Larsen, som i tillegg til å være ivrig artsfisker også er biolog.

Han mener fangstene de gjorde er helt unike i norsk sportsfiskehistorie.

Ifølge sportsfiskenettstedet som først fortalte historien ble den første skaten tatt på hele 330 meters dyp. Fangstene stangfiskerne kunne notere seg for var rundt 8–10 kilo.

Fiskerne hadde tatt turen oppover til havområdene utafor Havøysund etter at en dansk fisker i fjord hadde fått en 27 kilo tung gråskate.

Men i stedet for gråskate ble det altså hvitskate som hittil ikke har vært fanget på stang nord for Hordaland.

Skatefiske med stang i Finnmark

Skatefiske med stang i Finnmark. Fiskerne jaktet gråskate, men fikk ti hvitskater på et døgn.

Foto: Nidaros kystmeitelag

Eksperter overrasket

Marinbiolog Arve Lynghammar ved institutt for arktisk biologi ved Universitetet i Tromsø sier det er overraskende fangster sportsfiskerne har gjort.

Fiskebiolog Arve Lynghammar ved Universitetet i Tromsø (UiT)

Arve Lynghammar er marinbiolog ved institutt for arktisk biologi ved Universitetet i Tromsø

Foto: Privat

– Jeg kjenner til fisket deres og dette er karer som jakter de sjeldne fangster. Gråskata, som de egentlig jakta er kanskje enda sjeldnere, men dette er overraskende, sier Lynghammar.

Marinbiologen sier slike historier som fiskerne forteller er med på å synliggjøre hvilket mangfold som egentlig skjuler seg i havet.

– Det er mye spennende i sjøen, og forskerne har kanskje ikke vært klar over hvitskatas utbredelse så langt nord. Vi har visst at den finnes i Norskerenna, i havområdene mot Island og Canada, forklarer han.