Hopp til innhold

Unge dommere får drapstrusler: – Det har blitt noen tårer

Unge dommere opplever å få stygge tilrop fra både tilskuere, spillere og lagledere.

Sondre Biti Sandvik

17 år gamle Sondre Biti Sandvik har allerede i sin korte dommerkarrière rukket å oppleve stygge tilrop.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

17 år gamle Sondre Biti Sandvik har målsetting om å bli eliteseriedommer. Men på veien dit har det noen ganger vært tungt å komme hjem etter å ha dømt en kamp.

– Det kommer noen ganger noen tårer, men det er bare å bite tennene sammen å dømme videre, sier den 17 år gamle dommeren fra Kautokeino.

I forrige uke omtalte Altaposten en sak om et brødrepar på 17 og 14 år som fikk dødstrusler fra tribunen under en 5. divisjonskamp.

Finnmark fotballkrets jobber aktivt med å rekruttere nye dommere, men slike episoder er med på å gjøre dømming til en lite attraktiv oppgave.

NRK Finnmark ble derfor med på kamp for å se hvordan det er å være en ung og uerfaren dommer i 5. divisjon.

Lasse Sørnes, David Simonsen og Sondre Biti Næss

Det kan være ensomt å være dommer, men Finnmark fotballkrets prøver å følge opp de unge dommerne i fylket så godt de kan. Dommerne Sondre Biti Sandvik, David Simonsen og Lasse Sørnes delte erfaringer med hverandre i garderoben.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Litt må man tåle

Tirsdag var 17-åringen Biti Sandvik hoveddommer da Alta IF 3 tok imot Rafsbotn IL i 5. divisjon avdeling vest.

Han legger ikke skjul på at dommertilværelsen til tider kan være tøff. For engasjementet på tribunen og på banen er stort uansett hvilket nivå det spilles på.

Alle ønsker å vinne, og da kan dommeren få høre det om avgjørelsen han tar ikke går i den ene eller det andres retning.

I Vestfold vurderer fotballkretsen å tilby fair play-skole til de som følger fotballkampene fra tribunen på aldersbestemt nivå.

– Litt må man tåle, men begynner det å komme tilrop om drap og sånt. Da har det gått over streken, sier Biti Sandvik.

– Det går litt over grensa noen ganger.

Dommerveileder Bernt Thomas Berntsen i garderoben

Dommerveileder Bernt Thomas Berntsen i Finnmark Fotballkrets følger dommerne både før og under kamp. Etter kampen gir han dommertrioen en tilbakemelding på hva de kan bli bedre på.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Skal ikke ha personangrep

Leder for dommerkomiteen i Finnmark, Bernt Thomas Berntsen, sier at en fotballdommer skal tåle kritikk, og som fotballspillerne, så synes også de at det er ekstra morsomt å dømme kamper med et engasjert publikum.

Men dommerne skal ikke måtte tåle mer enn spillerne. Der er det en likhet for alle på en fotballbane.

– Vi tåler litt, men vi skal ikke ha personangrep, sjikanering eller rasisme. Det slår vi ned på om det kommer mot oss eller andre på banen, sier lederen av dommerkomiteen i Finnmark.

Arle Ivar Ring i samtale med dommerne Lasse Sørnes, David Simonsen og Sondre Biti Næss

Rafsbotn IL-spiller Arle Ivar Ring i samtale med dommertrioen etter kamp. Gjestene vant kampen 2-1, og Biti Sandvik delte ut fire gule kort.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Motiverer dommerne

Ingen fotballkamper kan spilles uten dommere, og for å gjøre dommerne klar for oppgavene som venter dem så får dommertrioen veiledning både før og etter kampene.

Det var Bernt Thomas Berntsen som var dommerveileder i kampen mellom Alta 3 og Rafsbotn IL.

Han var godt fornøyd med hvordan Biti Sandvik og linjedommerne hadde løst sine oppgaver.

Han sier at dommerne ønsker å utvikle seg, akkurat som spillerne på banen. Derfor er det viktig å gi tilbakemeldinger på dommerne helt ned på aldersbestemt nivå.

For uten dommere blir det vanskelig å få gjennomført kampene, men den unge dommeren fra Kautokeino tror ikke man får bukt med dommerhets i framtiden.

– Det er jeg mer usikker på, sukker Sondre Biti Sandvik.

Lasse Sørnes, David Simonsen og Sondre Biti Næss på vei av banen

Dommertrioen hadde god kontroll på kampen mellom Alta 3 og Rafsbotn IL. Noen situasjoner var publikum i bakgrunn ikke like fornøyd med, men ingen kom med tilrop over grensen mot dommertrioen

Foto: Erlend Hykkerud / NRK