Hopp til innhold

Undersøker om «Hvaldimir» finner nok mat: – Han har blitt tynnere

Gjennom sensorer har Fiskeridirektoratet overvåket bevegelsene til hvithvalen «Hvaldimir», for å finne ut om han får i seg nok mat på egenhånd.

Hvaldimir og dykker i Hammerfest

Det ble god kontakt mellom hvalforsker Audun Rikardsen og «Hvaldimir» i havnebassenget i Hammerfest. «Han her karen trenger mye kjærlighet», skal Rikardsen ha sagt da han kom opp av vannet.

Foto: Gerd Hagen

– Jeg synes han har blitt tynnere siden jeg så han for første gang. Så det er viktig å finne ut av om han tar til seg mat og finner næring, sier inspektør Jørgen Ree Wiig i Fiskeridirektoratet.

Han er en av dem som har fulgt hvithvalen «Hvaldimir» tett helt siden han dukket opp i stramt seletøy utenfor Finnmarkskysten.

Hvalen, som nå har funnet seg godt til rette i Hammerfest, kan mange triks og er svært menneskekjær. Det har vært spekulert i om han er en russisk militærhval, eller kanskje en terapihval.

Fisker Joar Hesten får kontakt med hvithvalen

Hvaldimir fulgte lenge etter fiskebåten til Joar Hesten, og framstod helt fra starten som et tamt og menneskekjært dyr.

Foto: Jørgen Ree Wiig, Fiskeridirektoratet

I og med at han utvilsomt har levd lenge i fangenskap, har mange vært bekymret for om «Hvaldimir» vil klare seg selv i det fri. En god del har påpekt at en hval som ikke er vant til å finne sin egen mat og som ikke har en flokk, vil slite.

Derfor er Fiskeridirektoratet, i samarbeid med Norwegian Orca Survey, nå i gang med undersøkelser på hvordan det står til med hvalen og om han faktisk klarer å finne seg mat.

Hvaldimir og dykker i Hammerfest

Her løsner Audun Rikardsen sporingsmekanismen som «Hvaldimir» har hatt på seg i et døgns tid. Som vi ser er ikke hvithvalen redd for menneskelig nærkontakt.

Foto: Gerd Hagen

Vil se hva han gjør under vann

Før helgen festet de et kamera og forskjellige sensorer til «Hvaldimir», sånn at de kan finne ut av hva han gjør når han dykker.

– Vi har observert at han dykker veldig lenge, så nå vil vi se hva han driver med når han er under vann, forklarer Ree Wiig.

Jørgen Ree Wiig

Inspektør Jørgen Ree Wiig i Fiskeridirektoratet kan bekrefte at «Hvaldimir» er en han. Det var lenge usikkert hvilket kjønn hvalen hadde.

Foto: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste

Sensorene ble fjernet lørdag, og i løpet av den kommende uken skal Norwegian Orca Survey analysere dataene på hvordan det står til med «Hvaldimir».

Hva som etterpå eventuelt skal gjøres med hvalen, som hittil har fått gjøre som han vil, er fortsatt ikke sikkert. Ree Wiig sier at Fiskeridirektoratet vil rådføre seg med Havforskningsinstituttet, som rådgivende organ.

Det har tidligere vært snakk om at «Hvaldimir» kanskje bør sendes til Island eller Spania, hvor det finnes reservater.

Hvaldimir i Hammerfest

«Hvaldimir» har blitt populær, og mange skuelystne møtte opp på kaia i Hammerfest da Fiskeridirektoratet skulle gå i gang med sine undersøkelser.

Foto: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste

– Bør ha kontakt med egen art

Ree Wiig understreker at selv om hvalen er tynnere, så er han både tilfreds og full av energi.

– Det virker som om han er i veldig godt humør. Han er veldig glad i menneskelig kontakt, og synes ikke sliten eller stresset, sier han.

– Hvithvaler er jo sosiale dyr, men han bør jo helst ha kontakt med sin egen art.

Her har Jørgen Ree Wiig filmet «Hvaldimir» som ligger og sover i havnebassenget i Hammerfest:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark