NRK Meny
Normal

Uenighet om dumping av gruveavfall på fylkestinget

Fremtidens gruvedrift i Finnmark ble diskutert på fylkestinget i går. – «Hvor blir steinen til gift?», spurte fylkestingsrepresentant.

Gamle Folldal verk

Her kan Norges største kobbergruve bli en realitet. Repparfjord i Finnmark.

Foto: Bente Bjercke

Miljøbevegelsen regner saken som den mest betente i Norge, men fylkestingsrepresentant Robert Wilhelmsen fra Ap, som selv er bosatt i området, kunne ikke skjønne at det å flytte på stein nødvendigvis betydde forgiftning.

– Når man knuser berg så lurer jeg på hvor det blir til gift. Det har jeg ennå ikke fått noe fornuftig svar på. Men det blir påstått gang på gang at det er gift som skal deponeres. Men spørsmålet må reises igjen «hvor på veien blir det til gift?», sier Wilhelmsen.

Lokalt flertall for dumping i sjøen

Robert Wilhelmsen er fylkestingsmedlem og leder av Kvalsund Arbeiderparti. Wilhelmsen mener at gruvedriften ville ha kommet i gang for lenge siden om lokaldemokratiet hadde blitt tatt på alvor.

Et stort flertall av representantene i kommunestyret vil ha gruva.

Johnny Ingebrigtsen

SV-politiker og fisker Johnny Ingebrigtsen.

Foto: Privat

– Som å hive dritt på havet

SVs Johnny Ingebrigtsen er ikke enig. Sammen med Venstre fremmet han forslag til fylkestinget om at det ikke skulle åpnes for dumping. Han sammenlignet gruveavfallet med å kaste mannsskitt på havet og hadde sjøl opplevd hva det kan føre til.

– Det ødelegger alt liv på bunnen og faktisk også livet oppe i sjøen. Vi har erfaringer fra yttersiden av gruver hvor mine kollegaer dro garn hvor det var sluppet ut gruveavfall. Garnene ble svart, mannskapet ble svart og båten ble svart, vi skal ikke ha det i sjøen hvor de største rikdommene våre er, sier han.