Hopp til innhold

UDI desperat etter husly for asylsøkere – håper kommunene tar ansvar

Utlendingsdirektoratet har ikke nok steder å gjøre av det økende antall asylsøkere som kommer til landet. Selv midlertidige bosteder er vanskelig å oppdrive raskt nok, og de håper nå på hjelp fra kommunene.

Det er sprengt kapasitet både på transitt og asylmottak i Nord-Norge.

Asylsøkere står rundt skranken på Sulitjelma hotell i Nordland. Et av mange midlertidige steder Utlendingsdirektorat nå plasserer asylsøkere i påvente av langsiktige løsninger. Smekkfulle asylmottak gjør at UDI er på desperat jakt etter nye steder å innkvartere det økende antall asylsøkere som kommer til landet.

– Vi er avhengig av å få hjelp fra kommunene slik at dette kan skje raskt, sier regiondirektør i UDI Bjørn Fridfeldt.

Men hjelpen fra kommunene kommer ikke raskt nok ifølge Fridfeldt, og enkelte kommuner som Nesseby i Finnmark har avslått forespørsler om å opprette midlertidige mottak for asylsøkere.

Tar for lang tid

Det er den økter tilstrømmingen av flyktninger over grensen fra Russland til Storskog som skaper den prekære situasjonen i nord. Tidligere i uka ble det satt ny rekord med 100 personer over på en dag, og man har hittil ikke klart å få folk fort nok videre til andre kommuner.

– Det har løsnet en del i det siste, og vi har en del steder på blokka, men det tar tid fordi kommunen må vurdere bruksretten, sier Fridfeldt som mener de kunne spart to uker i mange tilfeller hvis kommunene hurtigbehandlet sakene.

– Det er litt krise at de bruker så lang tid, sier regiondirektøren som forstår at kommunene vil være sikker på at forholdene er bra. Men han mener det må gå fortere når man vet at det er tilfellet.

Kapasitetsproblemer i hele landet

Lørdag ble 150 asylsøkere innlosjert på det vinterstengte hotellet i Sulitjelma, men dette er kun en av fler emidlertidige løsninger. Hotellet er foreløpig ikke blitt et transittmottak eller asylmottak.

– Vi får se om vi kan forhandle frem en avtale der slik at de eventuelt kan bli der. Det er en fordel for oss og beboere at de ikke må flyttes mye rundt, sier Fridfeldt.

Til tross for at Justidepartementet har gitt UDI budsjettfullmakt til å opprette så mange mottak som det er behov for, greier de ikke å holde tritt med utviklingen.

Og det er ikke bare i Nord-Norge det er problemer.

– Det er ikke bedre andre steder, det er fullt over alt. Vi oppretter nye steder over alt, sier Fridfeldt som ikke legger skjul på at oppgaven for øyeblikket er større enn kapsiteten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark