Hopp til innhold

UD stopper rettslige skritt mot The Independent Barents Observer

Utenriksdepartementet har bedt Barentssekretariatet avvente rettslige skritt i navnestriden rundt The Independent Barents Observer.

The Independent Barents Observer
Foto: Faksimile/ NRK

Utenriksdepartementet har bedt de tre nordnorske fylkene, som eier Barentssekretariatet, om å stanse to viktige prosesser rundt nettavisa Barents Observer, skriver nettstedet Medier24.com.

UD reagerer på den varslede rettslige striden mot The Independent Barents Observer. Departementet reagerer også på planene om å legge nettavisa ut på anbud for å samarbeide med nordnorske mediehus.

UD har sendt et brev til de tre nordnorske fylkene, og skal ifølge nettstedet Medier24.com også ha diskutert med saken med eierne på et møte i Oslo fredag i forrige uke.

UD finansierer Barentssekretariatet og dermed også Barents Observer. I et brev som eierne av Barentssekretariatet fikk i forrige uke, ba departementet i praksis om at «videre skritt i disse to sakene avventes».

Navnestrid

Atle Staalesen skapte nettavisa BarentsObserver før han ble ansatt i Barentssekretariatet.

Styreleder Stig Olsen

Styreleder Stig Olsen mener navnet Barents Observrer er så godt innarbeidet at det er verdt en rettssak.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Barentssekretariatet mener at de har tilegnet seg retten til navnet, etter at nettavisa er drevet i deres regi i tolv år.

Den opprinnelige BarentsObserver er nå midlertidig nedlagt, men de tidligere drivkreftene Atle Staalesen og Thomas Nilsen har føyd til tre bokstaver i nettadressen og startet en ny avis under navnet The Independent Barents Observer.

Det har falt Barentssekretariatet tungt for brystet. Styreleder Stig Olsen mener navnet er så godt innarbeidet at det er verdt en rettssak.

– Bruken av navnet snylter på den investering som er nedlagt i oppbygningen av BarentsObserver i markedet, skrev advokat Vebjørn Krag Iversen i Haavind AS, i et brev til The Independent Barents Observer.

Viktig for omdømmet

UD slår fast at begge forholdene «anses å være av betydning for Barentssekretariatets videre drift og omdømme. Det har også betydning for Utenriksdepartements finansiering». Større avvik i Barentssekretariatets organisasjon skal godkjennes av UD.

UD er skeptisk til å rettsforfølge The Independent Barents Observer, og skriver at departementets midler ikke uten videre kan brukes til rettsaker som åpenbart ikke tjener Barentssekretariatets hovedformål.

De skriver også i brevet at dersom Barentssekretariatet vil sette ut driften av Barents Observer til en kommersiell mediebedrift så må de søke om godkjenning før UDs midler eventuelt kan brukes til dette».

Flere nyheter fra Troms og Finnmark