Hopp til innhold

UD forsvarer pressefriheten mot nordnorske politikere

Utenriksdepartementet går i rette med fylkespolitikerne som vil begrense den redaksjonelle friheten i nettavisa BarentsObserver.

Runar Sjåstad

FÅR MOTBØR: Fylkesordfører Runar Sjåstad sa at Utenriksdepartementet ikke ville betale for at BarentsObserver skulle være en fri og uavhengig nettavis. I dag rykker departementet ut og tar klart avstand fra uttalelsen.

Foto: Knut Åserud

Redaksjonen i avisa slo full alarm om mulig sensur torsdag, etter at politikerne som utgjør styret i Barentssekretariatet vedtok at nettstedet ikke skulle ha en fri stilling som nyhetsformidler.

I dag har Utenriksdepartementet sendt et brev som tar klart avstand fra styrets vedtak og gir full støtte til redaktøren og journalistene.

Ikke minst reagerer UD på at styret har skjøvet departementet foran seg i denne saken.

«Det er ikke riktig slik det er blitt fremstilt i noen medier at UD ønsker at Barents Observer skal være et informasjonsnettsted, og ikke en uavhengig avis. Tvert imot er UDs syn at det er en fordel om den fortsatt har en mest mulig uavhengig linje. Det vil være viktig for dens troverdighet og legitimitet,» skriver underdirektør Christian Halaas Lyster i UD i en e-post til den nyvalgte styrelederen Stig Olsen.

Det var Journalisten som omtalte saken først.

Sjåstad: Ikke mulig å være fri

Finnmarks fylkesordfører Runar Sjåstad var torsdag helt klar på hva han mente om BarentsObservers rolle:

– Det er jo ikke en del av den frie pressen. Det er et informasjonsnettsted som en del av kontrakten med UD som betaler regningen, så Sjåstad til NRK.

I dag gjentok han budskapet:

– Det er jo et spesielt nettsted fordi man får finansiering til drift fra UD; man har de tre fylkeskommunene som eiere, og da er det vanskelig å være en frittstående avis.

UD: Har sagt klart ifra

Bård Glad Pedersen, statssekretær UD

- BarentsObserver må være uavhengig av politikerne for å være troverdig, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Men Utenriksdepartementet er altså av stikk motsatt oppfatning. Statssekretær Bård Glad Pedersen utdyper e-posten overfor NRK:

– Vi har vært tydelig på at vi mener økt uavhengighet for Barents Observer vil være positivt. Jeg sa det til dem i et møte i desember i fjor. Så ser jeg at det har kommet ut i mediene at vi skulle hatt motsatt syn. Det er ikke riktig, og det har vi informert styret om i dag.

Pedersen viser til at Norad står bak Bistandsaktuelt, som har fått den samme garantien om redaksjonell uavhengighet som BarentsObserver ønsker seg.

– Hva forventer du at styret gjør nå?

– Jeg har bedt om at vi kan ha en videre dialog om dette. BarentsObserver er en suksess, og for oss er det viktig at den kan videreutvikle seg. Det forutsetter at de fortsetter å ha troverdighet og skriver uavhengig av hva som måtte være regjeringens eller eiernes politiske syn, sier Bård Glad Pedersen.

BarentsObserver

Redaksjonen i BarentsObserver får full støtte fra Utenriksdepartementet når de ønsker seg en garanti for full redaksjonell frihet uten politisk innblanding. Fra venstre Atle Staalesen, Trude Pettersen, Jonas Karlsbakk og redaktør Thomas Nilsen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark