Julegaver til barnehjemsbarn stjålet

Kjøpesenteret i Kirkenes står ovenfor et julemysterium, men ikke av den hyggelige sorten.

Kristine Ramberg

Senterleder for Amfi Kirkenes, Kristine Ramberg, er fortvilet over at noen har stjålet julegavene som skulle gå til barnehjemsbarn i den russiske grensebyen Nikel.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Det er jo bare trist, men så er jeg utrolig forbanna også. Det er rett og slett trasig at noen kan stjele gaver fra noen som trenger dem enda mer, enn det vi gjør, sier Kristine Ramberg, senterleder ved Kirkenes Amfi.

De siste fem årene har folk i Kirkenes kunnet gi julegaver til fattige russiske barn på senteret. Gavene legges under et juletre i kjøpesenteret og doneres, blant annet, til barnehjemsbarn i Kirkenes naboby Nikel.

  • Hør radioreportasjen her:

Da NRK var innom senteret fredag formiddag lå det kun en enslig pakke under juletreet, som nå er flyttet fra senterets første til andre etasje.

– Det lå 50 til 60 pakker under treet, så da jeg oppdaget dette ble jeg veldig sjokkert, sier Ramberg.

Har anmeldt julegavemysteriet

Torsdag morgen ble tyveriet oppdaget, men ingen har foreløpig oversikt over når pakkene forsvant. Senteret gjennomgår nå bilder fra overvåkningskameraene, samtidig som man har gått ut med historien i lokalpressen og sosiale medier.

Ramberg sier de også har gått til anmeldelse av saken, noe som blir bekreftet av politiet.

– Det her er en sak vi vil prioritere, fordi det rammer de svakeste i samfunnet. Vi oppfordrer publikum til å komme med tips, samtidig som vi oppfordrer gjerningspersonen til å enten melde seg for politiet, eller levere inn pakkene, i det minste anonymt, sier politiadvokat Jens Bernhard Herstad i Øst-Finnmark politidistrikt.

Ga julegaver til barnehjemsbarna

Senteret forsøker nå å samle inn nye pakker til barnehjemsbarna i Nikel. Fredag kom Marius (4) og hans mor Ane Beddari til kjøpesenteret for å legge nye julegaver under treet.

Ane Beddari

Ane Beddari og sønnen Marius (4) syntes det er trasig at noen har stjålet julegavene som skulle gå til barnehjemsbarna i Nikel. Maruis var fast bestemt på at han ikke ville bli tatt bilde av.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Det er helt forferdelig. Også Marius syntes det var veldig trasig at ingen skulle få julegave, så da måtte vi dra å kjøpe noen julegaver, sier Beddari.

At Marius la fire pakker under juletreet, setter senterlederen pris på.

– Folk fyller på, og jeg håper ikke folk blir redd. Blir de det må man bare ta kontakt med meg, så skal jeg legge de trygt på lageret, sier senterleder Kristine Ramberg som har lagt flere gaver inn på sitt kontor for at ikke flere skal forsvinne.