NRK Meny
Normal

Turistselskapet etter dødsulykken: – Håper politiet finner sannheten

Tre tyske turister i 60-årene druknet lørdag, da båten de hadde leid hos et selskap i Gjesvær kantret.

Drukningsulykke Gjesvær

VIL HA SANNHETEN: Helene Walsø-Kanstad, daglig leder i Barents cabin, cruise and dining, avventer politiets etterforsking av drukningsulykken lørdag, der tre tyske turister mistet livet.

Foto: Rune Berg/NRK

– Vi synes det som er skjedd er helt forferdelig. Vi ønsker ikke å spekulere i hva som er skjedd, men håper politiets etterforsking skal finne det ut, sier Helene Walsø-Kanstad, daglig leder i Barents cabin, cruise and dining.

Fem turister har druknet på fem år

Lørdag kveld druknet tre tyske fisketurister, da båten deres kantret nord for Gjesvær i Finnmark.

Kantring utenfor Gjesvær

KANTRET: Her er båten, en Aquasport 222, som kantret nord for Gjesvær lørdag. Tre fisketurister omkom i ulykken.

Foto: Allan Klo

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk inn melding om at en båt hadde kantret like etter klokken 20.00. Da redningsmannskaper kom til stedet, like øst for Gjesværtappan, ble de tre fiskerne funnet omkommet.

– Håper dem finner sannheten

Barents cabin, cruise and dining er et av flere selskaper i Gjesvær som har spesialisert seg på fisketurisme. Helene Walsø-Kanstad avventer nå undersøkelsene fra politiet og Statens havarikommisjon. Båten som kantret er nå fraktet til Hammerfest.

– Hva håper du dem skal finne ut?

– Sannheten, svarer Walsø-Kanstad.

Siden 2010 har fem utenlandske turister på båtferie i Finnmark mistet livet, viser en oversikt NRK har laget.

Vil ha nasjonalt register

SV-politiker og fylkesråd i Finnmark, Johnny Ingebrigtsen, mener det er på tide at Norge får på plass et register over selskaper som driver med fisketurisme.

Johnny Ingebrigtsen

REGISTER: Johnny Ingebrigtsen (SV).

Foto: Privat

Ingebrigtsen er selv fra Gjesvær, fiskeværet som lørdag opplevde at tre turister mistet livet på havet. Og han understreker at selskapet som eier båten som kantret lørdag, tar sikkerheten på det største alvor.

Utfordringen er at ingen riktig vet hvor mange, eller hvem, som leier ut båter til fisketurister, sier Ingebrigtsen.

– Politikerne har ikke klart å bli enige om å opprette et register for slike bedrifter som driver med fisketurisme. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som skal kontrollere selskapene. Men DSB har ikke en oversikt over hvem de skal kontrollere. I dag føres det kun tilsyn ved selskaper som har vært involvert i ulykker, sier Ingebrigtsen til NRK.