Turistsatsing kan ende med millionsøksmål

Her skal over 3000 turister til og fra en cruisebåt på en dag. Men nå risikerer Porsanger kommunen søksmål fordi den bestilte landgangen ligger ubetalt på Vestlandet.

Landgang

Ordfører Knut Roger Hansen på landgangen som skal benyttes i stedet for den spesiallagede seawalk-en som ligger ubetalt i Geiranger.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Et cruiseskip med 1800 passasjerer skal 6. juni skifte ut passasjerene med nye i Porsanger. Det skulle egentlig skje ved bruk av en såkalt seawalk, en spesiallaget landgang.

Men den bestilte landgangen til 40 millioner kroner ligger ubetalt på Vestlandet og passasjerene tas dermed i land via en flytebrygge.

Seawalk

Her ligger den bestilte seawalken på Vestlandet – og kommer ikke til Porsanger fordi ingen har penger til å betale den.

Foto: Privat

Porsangers løfte om å gå inn med 10 millioner kroner holdt ikke lenger enn til at Fylkesmannen i Finnmark underkjente Robek-kommunens ønske om pengebruk.

Milliontvist kan ende i retten

– Jeg vil ikke spekulere i hvordan dette ender. At det ender i rettssystemet kan jeg ikke utelukke, men advokater skal jo og leve så det er vel verken første eller siste gang at det trues med søksmål i en tvistesak, sier ordfører Knut Roger Hansen.

Det er selskapet North Cape Turnaround Port som formelt har stått for bestillingene. Porsanger kommune har aksjemajoriteten i dette selskapet.

Tidligere har det vært gjort en rekke forsøk for å få finansiert prosjektet, og ei tid ville kommunen sågar selge kommunehuset for å skaffe penger. Det ble det ikke noe av.

Problemene oppsto da en utenlandsk investor som skulle sikre finansiering forsvant.

Og dokumentet som kan føre hele saken rett inn i rettssalene er undertegnet av fungerende ordfører Reidun Hesjevik 26. februar i år. Her slås det fast at kommunen ugjenkallelig bekrefter å ta del i en emisjon med 10 millioner kroner.

– Dette er et vedtak som kommunen senere har omgjort, forklarer Hansen.

Firmaet som har produsert den spesielle landgangen, sier til NRK at situasjonen er vanskelig, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Gigantisk logistikkoperasjon

Det er cruiseskipet Empress som ankommer Hamnbukt i Porsanger 6. juni. Da kommer skipet fra Nordkapp og har 1800 passasjerer som skal i land for å gi plass til like mange nye.

Sju fly vil på like mange timer komme til Lakselv lufthavn for å frakte passasjerene til og fra, og Widerøe flyr inn ekstramannskaper for å handtere bagasje.

Widerøes stasjonssjef i Lakselv, Tore Samuelsen sier 35 ansatte står klar for å ta unna arbeidet.

– Vi har aldri gjort noe slikt før, men vi får bare gjøre det vi kan, sier han

Antall passasjerer denne lørdagen er like mange som det ferdes over flyplassen i Lakselv på en hel sommermåned.