NRK Meny
Normal

Truer med oljeomlastings-stans i Bøkfjorden

Miljødirektoratet truer med å inndra tillatelsen Norterminal har til oljeomlasting. Selskapet har 14 dager på seg til å lukke avvikene.

Oljeomlasting Bøkfjorden

Oljeomlasting i Bøkfjorden har lenge vært omstridt.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Miljødirektoratet truer med å inndra tillatelsen Norterminal har for oljeomlasting i

Bøkfjorden.

Selskapet må lukke tre av fire avvik Miljødirektoratet har påvist innen 24. mars.

– Det bør være fullt mulig, mener avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i direktoratet.

– I den tiden som er gått siden tilsynet og frem til nå, så kan vi ikke se at bedriften har gjort det de skal for å rette opp i dette. Vi ønsker å se en annen fremdrift i dette, ellers vil vi vurdere å stanse virksomheten inntil de får avvikene på stell, sier Bjørnstad.

– Prøver å forstå

Direktør i Norterminal Jacob Stolt-Nielsen mener de vil få ting på stell innen fristen.

– Ja, vi har i løpet av flere uker jobbet kontinuerlig med å bedre forstå hva disse økte kravene fra Miljødirektoratet er, og de ønsker vi å imøtekomme. Vi arbeider med å finne løsninger på alle avvikene, sier Stolt-Nielsen.

Han påpeker at de har forholdt seg til kravene på samme måte som de gjorde da omlastingen var ved Sarnes utenfor Honningsvåg, og at problemet har vært å forstå nye tolkninger av kravene fra Miljødirektoratets side.

– Vi har måttet sette oss inn i, og forstå nøyaktig hvordan man skal tilfredsstille kravet fra Miljødirektoratet, sier Stolt-Nielsen.

– Tøffe beredskapskrav

Avdlingsleder i Klif, Bjørn Bjørnstad

Avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet.

Foto: John Petter Reinertsen/Klif

Bjørnstad i Miljødirektoratet har forståelse for at Norterminal har hatt problemer med å forstå nøyaktig hva som kreves.

– Jeg har ingen problemer med å skjønne det. Når vi stiller beredskapskrav stilles de ofte ikke veldig spesifikt til hva slags beredskap de skal ha akkurat hvor og når, fordi det er virksomhetene selv som er best egnet til å vurdere dette, sier Bjørnstad.

– Ikke samme beredskap

Selskapet Arctic Protection har hatt ansvaret for beredskapen ved samtlige oljeomlastninger på Sarnesfjorden ved Nordkapp i Finnmark de siste 10 årene. Administrerende direktør Harald Karlstrøm benekter at Norterminal har samme oljevernberedskap som dem.

– Vi hadde ansvar for all beredskap på Sarnesfjorden i fjor. Vi hadde en beredskap med utstyr som var dimensjonert etter myndighetenes krav, og vi har aldri hatt problemer med å forstå disse kravene som er både forståelige og fornuftige, sier Karlstrøm.