Hopp til innhold

Truer med å bryte samarbeid på grunn av oppdrettsavtale

Sjekkpunktet på Ellentjern truer med å bryte samarbeidet med Finnmarksløpet, dersom ikke løpet avslutter sponsoravtalen med oppdrettsnæringen.

Arne Liakleiv

Arne Liaklev og Marit Sundt driver villmarkssjekkpunktet ved Ellentjern i Pasvik.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Arne Liaklev, som driver sjekkpunktet, mener at det ikke er Finnmarksløpet verdig å, som han sier, gå til sengs med det han kaller skitten industrikapitalisme.

Sjekkpunktet som Liakleiv driver ligger i Pasvikdalen og er et såkalt villmarkssjekkpunkt der hundekjørerne må klare seg uten hjelp fra handlere. Det liker kjørerne godt.

– Jeg liker Ellentjern veldig godt, og det er en spesiell følelse å komme dit, sier Marit Beate Kasin som under årets finnmarksløp ble norgesmester i hundekjøring.

– Kanskje man trenger et lite fristed ute i villmarka, mener hun.

Liker ikke oppdrettsavtale

Men nå kan sjekkpunktet på Ellentjern komme til å forsvinne. Dette fordi Finnmarksløpet foran årets arrangement inngikk en elitepartneravtale med nordnorske lakseprodusenter.

Og det liker ikke Arne Liaklev som er bestyrer på Ellentjern. I en e-post til NRK skriver han at han vil bryte samarbeidet med Finnmarksløpet dersom løpet i framtida fortsetter å være, det han kaller, et utstillingsvindu for oppdrettsindustriens reklamekampanjer.

Liaklev er en kjent profil i Miljøpartiet de Grønne i Finnmark.

I eposten skriver han videre:

«Vi ønsker Finnmarksløpet-1000 velkommen tilbake til Ellentjern i 2017. Men da må Finnmarksløpet heve sin moralske standard, la være å hoppe til sengs med skitten industri-kapitalisme og bedrive naturprostitusjon ved å selge sitt gode navn og rykte.»

Hundene trives på Ellentjern villmarkssjekkpunkt

Hundene trives på Ellentjern villmarkssjekkpunkt, og her får en av atletene i konkurransen en velfortjent hvil.

Foto: Rolf Jakobsen

Men når NRK mandag tok kontakt hadde Liaklev moderert seg:

– Vi ønsker ikke umiddelbart å bryte samarbeidet med Finnmarksløpet. Vi ønsker å fortsatt kunne ha et villmarkssjekkpunkt i framtida, sier han.

Liaklev forklarer at de nå ønsker å gå i dialog og finne løsninger.

– Det tror vi er mulig. En ren konfliktlinje tror vi ikke fører frem. Men det å ha en miljøprofil er viktig for oss, og vi vil vurdere fra år til år, sier han.

Finnmarksløpet ønsker ikke å kommentere saken, fordi de ikke har fått noen formell henvendelse fra Liaklev.

– Et sterkt signal

Rune Waaler er førstelektor og forsker innen friluftsliv ved Norges arktiske universitet, Campus Alta har Finnmarksløpet blant sine forskningsinteresser.

At Ellentjern kan komme til å forsvinne, kommenterer han slik:

– Det vil være et sterkt signal. Ellentjern er godt innarbeidet og hundekjørerne liker det. Jeg tror også man er enige i Finnmarksløpet om å fortsatt ha et villmarkssjekkpunkt, sier han.

Hundekjøreren Marit Beate Kasin, som i år kjørte Finnmarksløpets lengste distanse for andre gang, håper sjekkpunktet ikke forsvinner.

For min del vil det føles spesielt dersom det blir lagt ned. Kjørerne setter stor pris på dette sjekkpunktet, forteller Kasin.