NRK Meny
Normal

Trosset sitt handikap og fulgte drømmen om musikken

Altamusikeren Thomas Beck Andersen er autist. Det har gjort at han aldri har hatt forhåpninger om å få en jobbe med musikk. Men i dag stortrives i jobben som kulturskolelærer og musiker.

Thomas og elev øver på gitar

Thomas utfordrer sitt handikap som autist i jobben som musikklærer.

Foto: Sidsel Vik/NRK

Musikk har alltid hatt en sentral plass i livet til Thomas Beck Andersen. Men fordi han er autist har han aldri hatt forhåpninger om å få en jobbe med musikk.

Autisme gjør at samspill og kommunikasjon med andre er vanskelig. Men med litt tilrettelegging er han i dag både kulturskolelærer og musiker.

– Da jeg var liten trodde jeg aldri at jeg ville klare å bli lærer. Men jeg har til og med blitt ungdomsskolelærer. Noe jeg i hvert fall ikke var mulig, sier han.

Thomas Beck-Andersen

Han drar gjerne i gang en hjemmesnekret blues, for toner og akkorder har fulgt han fra han var guttunge.

Foto: Sidsel Vik/NRK

Fornøyd elev

– En, to, tre, fire. Mama take this badge from me, synger Thomas.

Eleven Mia følger nøye med å forsøker å plassere fingrene på rett plass. Elevene og læreren Thomas har funnet tonen sammen. Gjennom akkorder snakker de samme språk.

– Jeg har alltid hatt lyst til å spille gitar. Med Thomas som gitarlærer er det veldig gøy å spille, sier elev Mia Strøm-Fredriksen.

I samspillsgrupper trakterer Thomas bassen like godt som gitaren. Det er gode egenskaper når trommisen skal øve på bandspilling.

Thomas og elev

– Thomas er snill og flink på gitar, sier gitarelev Mia Strøm-Fredriksen.

Foto: Sidsel Vik/NRK

God hukommelse

Som lærer har Thomas tatt steg for steg i de 10 årene han har jobbet på Alta kulturskole. Sangtekster husker han på rams. Både egne og andres.

Rektor ved Alta kulturskole, Bjørn Roald Mikkelsen, er veldig fornøyd med å ha Thomas i kollegiet.

– Han har mange vittige kommentarer når han er med på våre personalmøter og er en positiv tilvekst til kollegiet som er her på Alta kulturskole, sier han.

– Det betyr veldig mye at jeg får holde på med det jeg liker å gjøre, sier Thomas.