NRK Meny
Normal

Trosser terrorfare – drar til Tyrkia på ferie

Forskere advarer mot å reise til Tyrkia etter at landet iverksatte bombing mot terrororganisasjonen IS. Det ser likevel ikke ut til å skremme nordmenn fra å reise til det solfylte landet.

Reiser til Tyrkia på ferie

Carmen Gjerde og familien tar sine forholdsregler når de reiser til Tyrkia. De vil holde seg unna store folkemengder.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Jeg er faktisk litt bekymret. Men vi skal til motsatt side av Tyrkia enn der det er risiko nå. Vi har hotell med egen strand, så vi skal nok klare å holde oss der, sier Carmen Gjerde.

Hun reiste med familien sin til middelhavskysten i Tyrkia mandags ettermiddag, og forteller at de en stund vurderte å avbestille ferieturen på grunn av terrorfaren. De tar sine forholdsregler og holder seg unna store folkemengder.

– Vi er på en turistplass, så det er lett å se om noen skiller seg ut. Men selvmordsbombere kan dukke opp hvor som helst, mener Carmen.

– Må være forberedt på terroraksjoner

Det var terrorangrepet i Suruc mandag forrige uke som førte til at Tyrkia sluttet seg til koalisjonen mot IS og iverksatte bombing av IS.

Leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås, sier at
dersom IS ser at Tyrkia forsøker å nedkjempe dem, vil de slå tilbake.

Over 100 såret

30 mennesker ble drept og rundt 100 mennesker såret etter eksplosjonen i den tyrkiske grensebyen Suruc forrige uke.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters/NTB Scanpix

– De siste dagenes skifte av kurs i forhold til IS har nok økt terrorfaren betraktelig i landet. Vi må nok være forberedt på at IS kommer til å forsøke og i enkelte tilfeller også gjennomføre terroraksjoner i Tyrkia, hvis det ikke kommer til en stilltiende forståelse med tyrkiske myndigheter om et bedre samarbeidsklima fremover, sier Lurås.

– Badeturister kan være legitime mål

Video Helge Lurås om terroren

Leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås, tror turistindustrien kan være et aktuelt mål for IS.

Foto: NRK

– Turismen er en stor inntektskilde og sysselsettingsindustri i Tyrkia. Derfor blir også turistindustrien et viktig mål for terroristene, sier Helge Lurås.

Han sier at et annet aspekt rundt spesielt badeturister er med på å øke risikoen for terrorangrep

– Badeturister står for en form for livsstil hvor man er lettkledd, det kan være mye alkohol med i bildet, så i forhold til den kulturkampen om vi kan kalle det som IS fører, kan det hende at de anser badeturister som legitime mål fordi de ser på dette som antiislamsk oppførsel, sier Lurås.

– Ingen grunn til å ikke reise

Til tross for advarslene fra terrorforskeren er Tyrkia et av de mest populære destinasjonene i sommer.

– Været her hjemme har større betydning enn noe annet. Nordmenn skal på ferie og vil ha sol og sommer, så Tyrkia har vært blant våre absolutt mest populære destinasjoner i sommer, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour.

Hun forteller at de har fått en del henvendelser etter helgens oppslag om terror i norske medier, men at ifølge UDs reiseråd ser situasjonen fin ut.

– Det er ingen grunn til å ikke reise til Tyrkia sånn som det er i dag, sier hun.