Hopp til innhold

Trosser lav oljepris – fortsetter seismikkskyting på russisk side

Mens det er kraftig fall i seismikkskyting på norsk side, fortsetter selskaper med seismikkskyting i russisk del av Barentshavet som før.

Forskningsskipet Håkon Mosby skyter seismikk på Andfjorden

Langt færre driver med seismikkskyting på norsk side. Her skyter forskningsskipet Håkon Mosby seismikk i Andfjorden i september i fjor.

Foto: Johanna Hanno / Greenpeace.

Program for seismikkskyting i russisk del av Barentshavet fortsetter som før, tross kraftig fall i oljeprisen og vestlige sanksjoner. Det sier nestleder ved Arve Henriksen Shipping i Kirkenes, Anton Romanov.

I norsk del av Barentshavet er situasjonen en helt annen. Lave oljepriser fører til langt mindre seismikkskyting forteller Romanov.

– Så lenge oljeprisen går ned og oljeselskapene må kutte kostnadene så er seismikken for fremtidige felt det første som kuttes, sier Romanov.

Seismikk skytes fra båten

Slike trykkbølger sendes ut under seismikkskyting.

Foto: Grafikk: NRK / NRK

Ingen prosjekt er stoppet

Arve Henriksen shipping i Kirkenes er en av de store agentene, og hadde i fjor hele 300 seismikkanløp. Aktiviteten mot russisk sektor vil i år bli den samme som i fjor til tross for fall i oljepris og vestlige sanksjoner. Mellom 30 og 40 prosent av anløpene betjener russisk sektor.

– På russisk side kjører de på. Det er foreløpig ingen prosjekt som er stoppet som har med seismikk å gjøre, sier Romanov.

– Betyr det at sanksjonene ikke har noen praktisk betydning i forhold til det å drive seismikk?

– Nei, sier Romanov.

Høysesong

Seismikksesongen starter i april med en høysesong fra juli til september. Arve Henriksen Shipping i Kirkenes vet allerede at det i år vil bli en halvering av anløp av seismikkfartøy mot norsk sektor i forhold til fjoråret.

Nedgangen fra 2014 til 2015 er vel omtrent på 50 prosent. Det er rett og slett fallende oljepris gjør at oljeselskapene kutter seismikken, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark