NRK Meny
Normal

Vil redusere forurensende Kola-utslipp med 90 prosent

Ved smelteverkene hos Norilsk Nikkel på Kolahalvøya lover de nå store utslippskutt. De har brutt slike løfter tidligere, men denne gangen skal det være håp, mener blant annet Bellona.

Nikel-verket i Russland

I snart tretti år har norske myndigheter forsøkt å påvirke ei modernisering av smelteverket i Nikel bare få mil fra Kirkenes.

Foto: Amund Trellevik/NRK

I mange tiår har utslippene fra nikkelverkene til Norilsk Nikkel hengt som en tung sky over Kolahalvøya, kort vei fra den norsk-russiske grensa i nord.

Men nå lover Norilsk Nikkel at de skal kutte utslippene med hele 90 prosent innen 2023.

Slike løfter har de brutt før, og derfor var Thomas Nilsen i utgangspunktet skeptisk.

– Når man begynner å gå inn i Norilsk Nikel sine planer for de neste par årene er det ganske positivt. Denne gangen er det økonomien som driver deres interesse for å bygge om fabrikken og dermed få redusert utslippene, sier han.

Nilsen er i dag er redaktør for nettavisen The Independent Barents Observer. På slutten av 80-tallet var han en del av aksjonsgruppen «Stopp Dødsskyene fra Sovjet».

Thomas Nilsen

Thomas Nilsen, redaktør for nettavisen The Independent Barents Observer.

Foto: Stian Strøm / NRK

Positivt at de vil kutte

Miljøvernminister Vidar Helgesen forteller at forurensningen fra nikkelproduksjonen har vært en fast sak på alle møtene han har hatt med Russland i de senere år.

– Det viktigste er at det vil bety mindre forurensning på norsk side av grensen. Vårt utgangspunkt er at utslippene må ned til et nivå som ikke skader helse og miljø i grenseområdene, sier han.

Helgesen sier det er knyttet stor usikkerhet til hvor mye de vil kutte utslippene. Blant annet fordi selskapet sa at de ville kutte utslippene med 50 prosent på et møte i London.

– Norge har i snart tretti år jobbet for å få ned utslippene. Men vi kommer til å be om å få se mer konkrete planer for moderniseringen før vi er sikre på at det faktisk skjer noe, sier han.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen sier de har fått flere signaler på at bedriften ønsker å forbedre seg.

Foto: Benjamin Bakken / NRK

Stor fallhøyde

Miljøvernorganisasjonen Bellona har nylig publisert en rapport om de planlagte reduksjonene.

Oskar Njaa i Bellona sier at dette er første gang på tretti år at de er optimistiske overfor miljøutviklingen på Kolahalvøya.

– De har en egeninteresse av å bevare sin legitimitet ved å oppfylle de lovnadene de har kommet med. Vi tillater oss å håpe på en stor reduksjon, sier han.

Utslipp og spredning fra smelteverket i Nikel.

Bellona har troen på at det ambisiøse reduksjonsmålet på 90 prosent er realistisk å nå. Blant annet fordi det i stor grad innebærer å bytte ut den gamle teknologien, som driver smelteverkene i dag, med ny teknologi, som er langt mer effektiv og miljøvennlig.

Foto: Benjamin Flatlandsmo Berglen

Mer miljøbevisste produsenter

Som Nilsen tror også Njaa dette handler om penger for det russiske selskapet. Han mener de ser en egeninteresse i å bli mer miljøvennlige, fordi markedet er blitt mer miljøvennlig orientert.

– Veldig mange produkter på det internasjonale markedet får større og større miljøkrav. Elbiler er et godt eksempel der nikkel blir brukt i batteriene. Produsentene som lager disse produktene er opptatt av at de skal få et mindre miljøfotspor. Hvis man får til det har man lettere for å få solgt sin råvare og sitt produkt, sier han.

Oskar Njaa

Oskar Njaa i miljøorganisasjonen Bellona.

Foto: Maya Boutroue Vedeld / Bellona