Hopp til innhold

Tror ikke på storkommune som er splittet av værharde fjell

BÅTSFJORD: – Tre tusen mennesker trenger ikke to ordførere. Men vi har avstandene mot oss.

Inger Pedersen og Inger Klausen i Båtsfjord

LITT BÅDE OG: Inger Pedersen og Inger Klausen i Båtsfjord er ambivalente til kommunesammenslåing, men tror været og avstandene gjør at det er lite å hente.

Foto: Knut-Sverre Horn

Valglogo

De fleste NRK treffer på gata i Båtsfjord har tenkt lite på kommunesammenslåing. De som har en mening, heller mot å være nokså skeptiske.

– Jeg er veldig ambivalent. Det er ni mil til Berlevåg. Vi har avstanden mot oss, sier Inger Klausen.

– Vi har allerede et samarbeid, både i jordmortjeneste, barnevern og helse for øvrig. Men fjellet er en barriere. Det hjelper ikke å ha administrasjonen ett sted hvis bommen er stengt, sier Inger Pedersen.

Inger Pedersen og Inger Klausen i Båtsfjord

LITT BÅDE OG: Inger Pedersen og Inger Klausen i Båtsfjord er ambivalente til kommunesammenslåing, men tror været og avstandene gjør at det er lite å hente.

Foto: Knut-Sverre Horn

To flyplasser til 3000 mennesker

Noen av Norges mest værharde fjelloverganger skiller de to nabokommunene på nordsida av Varangerhalvøya. Lavtrykkene samler krefter i Barentshavet og gjør vinteren til en prøvelse for dem som skal ferdes langs veien.

I dag har fiskeværene hver sin flyplass – opprettholdt ikke minst som en livline når stormen stenger de beryktede fylkesveiene 890 og 891.

De to har ikke inntrykk av at kommunesammenslåing er noe stort samtaleemne blant folk i fiskeværet. De har heller ingen tro på forslaget til NHO, som ville ha Båtsfjord sammen med Berlevåg og Tana.

– Det eneste måtte være om Berlevåg spurte om å være med Båtsfjord og ha administrasjonen her. Men jeg ser ikke for meg at det vil skje, sier Pedersen.

Båtsfjord lufthavn

Båtsfjord lufthavn betjener drøyt to tusen mennesker. Begrunnelsen for egen flyplass er værharde forhold og risikoen for at fiskeværet blir isolert.

Foto: Knut-Sverre Horn

For mye ledelse

– Den eneste fordelen måtte være at vi fikk bare en ordfører og en rådmann i en liten kommune, tusen i Berlevåg og to tusen her. Vi har mye administrasjon på få mennesker, så vi kunne vel klart oss med en, sier Klausen.

Lokaldemokratiet er ofte trukket fram som et argument mot kommunesammenslåing, men ifølge Inger Pedersen er det ikke så mye å tape.

– De sitter på kommunen og gjør som de vil, sier Pedersen, og viser til at flere komiteer er nedlagt siden hun selv var aktiv i politikken for mange år siden. Nå er flere avgjørelser overlatt til fagfolk. Det synes hun er like greit.

Valgdebatt fra Båtsfjord onsdag 26. august 2015.

Se valgdebatten fra Båtsfjord.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark