Hopp til innhold

Tror flere kommuner har misbrukt støtten til terrorofrene

2 millioner kroner som skulle gå til Utøya-ofrene i Karasjok er brukt på helt andre poster. Den nasjonale støttegruppa tror flere kommuner kan ha misbrukt øremerkede midler fra staten.

Stine Marie Høgden og Tuva Svendsen.

Stine Marie Høgden (til venstre) og Tuva Svendsen var på Utøya 22. juli. De sto fram i fjor og fortalte at Karasjok kommune ikke har gitt dem den hjelpen de har trengt.

Foto: Trygve Hongset / NRK

Lisbeth Kristine Røyneland

Lisbeth Kristine Røyseland

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Da kontrollutvalget i Karasjok la fram sin knusende rapport i formiddag, kom pengerotet i millionklassen slett ikke som noen overraskelse på lederen for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene.

– Vi synes det er et grelt eksempel, men dessverre er vi ikke overrasket. Det er helt i tråd med de tilbakemeldingene vi har fått fra andre berørte rundt omkring i landet, sier Lisbeth Kristine Røyneland.

Hun viser til NRK Brennpunkt-dokumentaren i fjor, som avslørte at mange kommuner ikke engang visste at de hadde fått penger til å hjelpe terrorofrene. Men det som ble avdekket den gang var bare deler av problemet.

– Det kan være mer eller mindre samme situasjon i andre kommuner. Vi har prøvd å finne ut av det selv, men vi har fått veldig lite rapportering fra kommunene tilbake til støttegruppa.

Gjorde ikke jobben

Rapporten fra kontrollutvalget slo i dag fast at Karasjok kommune ikke kan dokumentere bruken av 2 millioner kroner. Pengene skulle brukes til å følge opp de 12 personene fra Karasjok som ble rammet av terroren på Utøya.

Samtidig er det en lang liste over oppgaver kommunen ikke tok seg av. Ungdommene fikk ikke hjelp av kriseteam eller fastlege, de manglet informasjon om det meste, og de fikk ikke økonomisk støtte til å være med på ettårsmarkeringen.

Røyneland synes det er vondt å tenke på.

– Jeg er veldig lei meg på deres vegne. Som rapporten sier har de bare fått noe hjelp, og svært varierende hjelp, det første året. Etter det første året har ikke hjelpen vært der overhodet. Og det er skremmende, synes jeg.

Røyneland lover å jobbe sammen med den regionale støttegruppa for Finnmark, Troms og Svalbard og presse på for at også ungdommene i Karasjok skal ha den hjelpen de har krav på.

Årelangt rot

Samtidig mener hun Karasjok kommune har kommet med tynne unnskyldninger i saken.

– En kommune bør ha såpass mye styring at de bør ha et regnskap hvor du kan se hvor pengene har gått, sier Røyneland.

Elfrid Boine

Karasjok-rådmann Elfrid Boine.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Rapporten fra kontrollutvalget står imidlertid i sterk kontrast til det rådmann Elfrid Boine sa i november i fjor. Da hevdet hun at kommunen hadde brukt mer enn 2,6 millioner kroner på ungdommene.

Kommunen har ved flere anledninger brutt fristen for å avlegge regnskap og rapporter, og står fortsatt på Robek-lista over kommuner som har mistet kontrollen på sin egen økonomi.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark