Hopp til innhold

Nytt legevaktnummeret: Sender folk til feil legevakt

Ved flere tilfeller har pasienter ventet på time ved feil legevakt. Nå oppfordrer legevaktansvarlig Espen Rafaelsen i Sør-Varanger folk om å bruke det gamle nummeret inntil videre.

Espen Rafaelsen

Espen Rafaelsen er ansvarlig for legevakta i Sør-Varanger og oppfordrer publikum til foreløpig ikke å bruke det nye, felles legevaktnummeret.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det har hendt flere ganger at folk har ringt legevakta på det nye nummeret, 116117, fått time og møtt opp som avtalt. Men så har det vist seg at det er legevakta enten i Alta, Tana eller i Vadsø som har tatt imot, og ikke i Kirkenes, slik pasientene har trodd, forteller lege Espen Rafaelsen ved Kirkenes legesenter.

– For de fleste ressurssterke menneskene er det neppe noe stort problem og man klarer å navigere riktig. Men er man syk, sliten, hører dårlig og ikke helt får med seg alt, så er det vanskeligere å skjønne at legevakta man snakker med ikke er den man tror det er, sier han.

Legevakt Sør-Varanger

Legevakta i Sør-Varanger opplever trøbbel med det nye felles telefonnummeret.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det gamle nummeret virker

Rafaelsen oppfordrer alle som skal til legevakta i Kirkenes om fortsatt å bruke det gamle nummeret, 78 99 11 10.

– Vi har vært i kontakt med Helsedirektoratet, og de er klar over utfordringen. At dette vil bli bra tviler vi ikke på, men inntil vi er helt sikre så ber vi derfor publikum om å ikke ta nummeret i bruk, sier Rafaelsen.

Han legger til at de senest tirsdag gjorde flere tester, og havnet feil flere ganger.

Også flere andre steder i Finnmark har det nye nummeret medført problemer. Legevakta i Tana har fått en rekke telefoner de ikke skulle ha.

– Kun feil i Øst-Finnmark

Helsedirektoratets prosjektleder for nasjonalt legevaktnummer, Terje Olav Øen erkjenner at de har hatt tekniske problemer i Øst-Finnmark.

Terje Olav Øen

Terje Olav Øen i Helsedirektoratet.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

– Det er mobilnettets evne til å kunne fordele samtaler ut fra geografisk posisjon som har svikta. Dette har vi tatt opp med teleselskapene og feilretting pågår. Vi håper derfor dette vil være ordnet i løpet av kort tid, sier han.

Øen legger til at de gamle legevaktnumrene fortsatt vil fungere. Det er dessuten en mulighet til.

– Det er mulig å taste 0, og deretter postnummer. Dermed sikrer man seg at man kommer riktig, sier Øen.

Det som imidlertid alltid vil være ei utfordring er i kommunale grenseområder, der posisjonering vil være vanskelig.

– Det må vi bare leve med, erkjenner Øen.